torstai 4. helmikuuta 2016

Geenimanipulaatio-jätti osti ilmastotietoyhtiön vuonna 2013

Monsanto osti suuren ilmastotietoyhtiön noin 1,1:llä miljardilla dollarilla 

 2.10.2013

Alkuperäinen artikkeli suomennokselle:
http://techcrunch.com/2013/10/02/monsanto-acquires-weather-big-data-company-climate-corporation-for-930m/Tämän päivän suuri hankinta on valtavan maatalousjätin poistuminen näyttämöltä seuraavasti: Biotekniikkayhtiö Monsanto on ostanut Climate Corporation - Ilmastoyhtiön noin $1.1 miljardilla. Kun  Monsanton lehdistötiedote ilmaisee asian $930 miljoonaksi, kuulemmekin sijoittajilta, että oikea hinta on yli miljardin, $1 miljardin korotetttuun hintaan, jossa osa kokonaissopimuksesta maksetaan ajan myötä saajan hallussapitosuunnitelman mukaisesti.

Climate Corporation koostuu: Founders FundKhoslaGoogle Ventures, NEA, Index Ventures ja  Atomico. Yhtiö käyttää järjestelmiään sään ja muitten maataloudelle tärkeitten asioiden tutkimiseen ja ennakoimiseen.

Monsanto keskittyy siementen, bioteknologisten ominaisuuksien sekä maanviljelijöille tarkoitettujen satoon liittyvien tuotteiden tuottamiseen ympäri maailmaa. Näin hankittu uusi yritys jatkaa työtä Climate Corporation´ina, ja Monsanto käyttää sen avulla vaikutusvaltaansa ja asiantuntemustaan optimoimaan maataloutta maailmanlaajuisesti.

Tämä on aikamoisen ovela siirto. Se tapahtuu samana päivänä kun Monsanto — yksi maailman suurimmista maatalousyhtiöistä world’s largest argibusinessreported raportoi odotettua suuremmasta, neljännesvuosi- osaketappiostaan, $249 miljoonasta, eli  $0.47/osake.

Ja Monsanto määrittelee tätä omaisuuden hankintaansa osaksi pitkäaikaista elvytyssuunnitelmaansa, toivoen, että Climate Corporation’in ilmastonmuutos-seurantateknologia tulee auttamaan Monsanto´a selviytymään tulevista uhkista paremmin. Monsanto on rapauttanut (tarkoituksellinen sanasutkaus) tekemällä vuosien ajan runsaasti huonoa PR-työtä sellaisilla alueilla, kuten geenimanipulaatio genetic modification  ja estämällä yleensäkin  pienempien maanviljely-yritysten toimintaa, joten tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, kuinka Climate Corporation tulee soveltumaan tähän sekasotkuun.

Kutsun alla olevalla ilmoituksella mediaa kello kahdeksaksi, ja tässä on linkki lehdistötiedotteeseen Monsanton kotisivuilla  the press release:
Hyvää huomenta.
          Monsanto ilmoitti juuri allekirjoittaneensa lopullisen sopimuksen hankkia The Climate                Corporation´in $930 miljoonalla. Koko lehdistötiedotteen ja siihen liittyvän aineiston voi lukea tästä:  http://www.monsanto.com.
          Hanke yhdistää The Climate Corporation’in asiantuntemuksen maatalousanalyyseistä sekä maatalouden riskinhallinnasta Monsanton kyvykkyyteen, ja tarjoaa näin maanviljelijöille pääsyn saada lisäinformaatiota monista sellaisista tekijöistä, joilla on vaikutusta heidän satojensa onnistumiseen.  
Haluamme kutsua teidät soittamaan myöhemmin tänä aamuna tästä aamun ilmoituksesta. Tarkoituksemme on käyttää tätä keskustelua selvittämään tähän ilmoitukseen liittyviä  yksityiskohtia ja meillä on siten mahdollisuus vastata joihinkin esittämiinne kysymyksiin. 
David Friedberg, toimeenpanevan viranomaisen päällikkö The Climate Corporation´ista sekä  Monsanto’n  globaalin strategian toimeenpaneva varajohtaja Kerry Preete antavat meille ilmoituksesta yleiskatsauksen.
COO of Climate Corporation, Greg Smirin, kertoo minulle, että tämä hanke on ideaalinen lisä molempien yhtiöiden kannalta: “Kuten kaikki tiedämme, on ilmasto muuttumassa yhä voimakkaammin. Olemme havainneet, että Monsanton väessä on kanssamme samankaltaista väkeä: ´ Tilastotiedettä, jonka olemme kehittäneet, voidaan soveltaa parantamaan siementuotantoa äärettömästi.´ ”

Climate Corporation´in CEO David Friedberg on taustaltaan mielenkiintoinen tekniikan mies. Hän on ex-Google-mies, ja hän palveli sen ensimmäisten kehitysjohtajien joukossa.(Yksi hänen yrityksistään siellä  koski Google´n vakuuttamista Skype´n ostamisesta, vakuuttaa Index’in  Neil Rimer, (joka kirjoitti ensimmäisen VC Climate Corporation’in $300,000 siemenjärjestelyshekin. Ilmeisesti sopimusta Skype´n kanssa ei tapahtunut koskaan, mutta Friedberg oli kuitenkin mukana monessa muussa isossa Google-jutussa.)

Sain tilaisuuden haastatella Monsanto´n Globaalin Suunnitelman VP´tä Kerry Preete´ä  ja Friedberg´iä tänä aamuna tästä uudesta hankinnasta, ja Monsanto’n  huonosta maineesta. Maataloustekniikkahaastattelu on katsomisen arvoinen.
And, here’s an interview with Friedberg from last year when the startup picked up $50 million:
Additional reporting by Ingrid Lunden. This article updated to reflect the fact that Monsanto is large, but not the largest agribusiness company by revenue.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti