torstai 23. heinäkuuta 2009

RAVINTOLISÄT

Suurin osa amerikkalaisista lääkäreistä ja hoitajista käyttää ravintolisiä ja suosittelee niitä potilailleen, ilmenee uudesta tutkimuksesta.

Hae terveyskaupasta tai lataa netistä maksuton Sydänpotilaan itsehoidon opas.

Lääkärit, hoitajat ja ravintolisät

Päivitetty 20.07.2009.

Lääkärit ja hoitajat syövät yleisesti vitamiineja, hivenaineita ja muita ravintolisiä ja suosittelevat niitä potilailleen, ilmenee uudesta amerikkalaisesta tutkimuksesta. Raportin julkaisi Nutrition Journal heinäkuun 2009 online-numerossaan.

Yli tuhat terveydenhuollon ammattilaista
Tohtori Annette Dickinsonin johtamaan tutkimukseen osallistui lähes 900 lääkäriä ja 277 sairaanhoitajaa. Lääkäreistä 72 % ja hoitajista 89 % ilmoitti käyttävänsä ravintolisiä säännöllisesti, tilapäisesti tai kausiluontoisesti. Yli puolet lääkäreistä ja hoitajista sanoi käyttävänsä ravintolisiä säännöllisesti, yleisimmin terveyden ja hyvän yleiskunnon ylläpitämiseen. Lisäksi 79 % lääkäreistä ja 82 % hoitajista sanoi suosittelevansa ravintolisiä potilailleen.

Lääkäreistä 83 % oli miehiä. He edustivat yleislääketiedettä, gynekologiaa ja muita erikoisaloja (lukuun ottamatta lastentautioppia). Noin 72 % lääkäreistä oli iältään 40–59-vuotiaita. Hoitajista 94 % oli naisia ja suurin osa (69 %) 40–59-vuotiaita.

Ravintolisät
Noin 24 % lääkäreistä ja 27 % hoitajista ilmoitti käyttävänsä monivitamiinivalmisteita, toiset 27 % ja 32 % käytti vitamiini-hivenaineyhdistelmiä plus jotakin muuta ravintolisää edistääkseen sydän-, nivel- tai yleisterveyttään sekä kognitiivisia toimintojaan (muisti, uuden oppiminen, oivaltaminen, päättelykyky jne). Näitä muita ravintolisiä olivat mm. vihreä tee, kalaöljy, pellavaöljy, kondroitiini ja auringonhattu-uute.

Koulutusta kaivataan
Tutkimuksesta kävi selväksi, että terveydenhuollon ammattihenkilöt kaipaavat nykyistä parempaa koulutusta ravintolisien käytöstä. 75 % lääkäreistä ja 79 % hoitajista ilmaisi kiinnostuksensa näiden tuotteiden käyttöä käsittelevään täydennyskoulutukseen. "Se olisi hyödyllistä lääkäreille ja hoitajille sekä heidän potilailleen", päättelee Dickinsonin työryhmä.
Annette Dickinson, Nicolas Boyon, Andrew Shao. Physicians and nurses use and recommend dietary supplements: report of a survey. Nutrition Journal 2009, 8:29 (1 July 2009) Free Full Text

Tohtori Tolosen kommentti

Puolet amerikkalaisista käyttää säännöllisesti ravintolisiä, raportoi Yhdysvaltain terveysviraston (NIH) State-of-the-Science Panel. Ravintolisien myynti USA:ssa on yli 20 miljardia dollaria. Vitamiinien käyttöä tutkitaan jatkuvasti. Uuden raportin mukaan C- ja E-vitamiinien säännöllinen käyttö vähentää sydäntaudin riskiä 16 %. Riski pienenee vielä merkittävästi, kun samanaikaisesti käytetään etyyliesteröityä kalaöljyä, D-vitamiinia, ubikinonia ja karnosiinia.


Tulostettava sivu Kerro kaverille

*******

Jokohan nyt aletaan todella ymmärtää ravintolisien ja oikean ravinnon arvo terveyden ylläpitäjänä!


Ei siis enää kannata väittää, että ainoastaan lääkärien määräämät reseptilääkkeet "hoitavat" sairauksia. Tohtori Matthias Rath on kirjoittanut kirjan jo 1990-luvulla: "Why Animals don´t get Heart Attacks as Humans do?" Sen voi ladata ilmaiseksi englannin kielellä osoitteesta:

http://www4.dr-rath-foundation.org/THE_FOUNDATION/About_Dr_Matthias_Rath/other_literature.htm

******

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti