perjantai 12. helmikuuta 2010

MATTI TOLONEN SAA TUKEA RAVINTOTUTKIMUKSILLEEN

SUORAAN TUKENA Tri. MATTHIAS RATH`IN edellä julkaisemaani artikkeliin julkaisen tässä MATTI TOLOSEN uutiskirjeestä 11.2.2010 seuraavan artikkelin:

 

" Professori Ames: Vitamiinien puutteet ja ikääntymistaudit

Päivitetty 11.02.2010.

Maailmankuulu tiedemies, Kalifornian yliopiston molekyylibiologian professori Bruce N. Ames (s. 16.12.1928) antoi 9.2.2010 Nutraingredients.comille ainutlaatuisen haastattelun. Siinä hän selostaa, kuinka vitamiinit ja muut ravintolisät suojaavat ikääntymiseen liittyviltä sairauksilta. Amesin käsitys asettaa ravintolisät aivan uuteen valoon.

 

Professori Ames tuli 1970-luvulla maailmankuuluksi kehitettyään Amesin testin, yksinkertaisen ja halvan keinon mutageenisten ja karsinogeenisten yhdisteiden osoittamiseen. Viime vuosikymmeninä hän on omistautunut tutkimaan ikääntymisen biokemiaa, erityisesti solujen voimalaitoksissa, mitokondrioissa. Ames on julkaissut johtavissa tiedelehdissä uskomattoman määrän artikkeleita, yhteensä yli 450.  Hänen uusin keksintönsä, triageteoria, on "tärkeintä, minkä parissa olen koskaan työskennellyt".

"Triage" tulee ranskankielen sanasta trier, joka tarkoittaa jäsennellä, eristää tai valikoida. Sitä käyttivät sotakirurgit priorisoidessaan haavoittuneita potilaita. Vain niitä kannatti hoitaa, joilla oli mahdollisuus jäädä eloon.

Amesin teoria noudattaa samaa periaatetta. Luontokin valitsee ja asettaa etusijalle lyhyen tähtäimen eloonjäännin pitkän tähtäimen kustannuksella. Luonto pyrkii huolehtimaan siitä, että elimistöllä on käytettävänään suojaravintoaineita välittömään tarpeeseen, lyhyellä aikavälillä, koska pitkästä ei ole takeita. Toisin sanoen, sydämellä pitää olla riittävästi rautaa käytössään, ettei se lakkaa toimimasta. Niinpä elimistö luovuttaa varastoistaan rautaa sydämelle.

Ames julkaisi teoriansa vuona 2006 arvostetussa Yhdysvaltain tiedeakatemian lehdessä (PNAS 2006;103,17589–94). Siinä hän selostaa, miksi ikääntymiseen liittyvät sairaudet, kuten sydäntaudit, syöpä ja dementia kehittyvät siksi, ettei luonto (elimistö) ole varautunut ehkäisemään niitä. Ihmisen elinikä ei ole koskaan ennen evoluution aikana ollut niin pitkä kuin nykyään, eikä luonnon ole tarvinnut varustaa ihmistä sellaisilla suojamekanismeilla, joiden avulla eletään yli 90 ikävuoteen.

Jos tämä hypoteesi on oikea, mikroravinteiden puutteet voivat saada aikaan valintoja, jotka kiihdyttävät syövän kehittymistä, ikääntymismuutoksia ja hermoston rappeutumista, mutta huolehtivat kriittisistä aineenvaihdunnan tarpeista, kuten ATP:n (energian) tuotannosta", Ames selostaa artikkeleissaan. Hän on pettynyt siihen, ettei tiedeyhteisö näytä innostuvan hänen ajatuksistaan. 

 “Uuden ajattelutavan [paradigman] on aina vaikea lyödä itseään läpi", hän sanoo. Amesin käsityksen mukaan ikääntyvä ihminen tarvitsee vitamiineja, hivenaineita ja muita ravintolisiä, koska ruoka ei anna niitä riittävästi rappeutuvan elimistön tarpeisiin. Amesin vastustajat tyrmäävät ravintolisien käytön turhuutena.

Amesilla on kovan luokan kannattajiakin tiedemaailmassa. Tohtori Joyce McCann, PhD, julkaisi äskettäin Amesin kanssa American Journal of Clinical Nutritionissa (2009;90, 889-907) artikkelin, jossa teoriaa sovelletaan K-vitamiiniin. He osoittivat, että viisi kuudestatoista tunnetusta K-vitamiinista riippuvaisesta valkuaisaineesta on välttämättömiä veren hyytymiselle, siis elämää suojaavalla toiminnolle. Haavoittuvat eläimet, joilla ei ole näitä proteiineja, eivät selviydy hengissä. Toiset viisi proteiinia ovat vähemmän kriittisiä, ja eläimet selviävät niiden puutteessakin aikuisikään. Noiden vähemmän tärkeiden proteiinien puute, K-vitamiinin liian niukka saanti ravinnosta tai K-vitamiinin puutos liittyvät kaikki ikääntymismuutoksiin, kuten luukatoon, valtimoiden kovettumiseen ja syöpätauteihin.

Triageteoria tarjoaa ainutlaatuisen viitekehyksen, joka selittää, miksi ikääntyvään ihmiseen kertyy useita tauteja samalla kun mikroravintoaineiden saanti vähenee", kirjoittavat McCann ja Ames. "Toivomme, että tämä analyysi stimuloisi tutkijoita selvittämään pienoisravintotekijöiden pitkäaikaisvaikutuksia", he lisäävät.

Triageteoriani on järkeen käypä. Se tulee melko varmasti osoittautumaan oikeaksi", Ames sanoo biologi Stephen Daniellsin haastattelussa. Professori Ames toimii myös senioritutkijana kuulussa Children's Hospital Oakland Research Institutessa (CHORI). Hän kuuluu maailman 200 eniten viitatun tiedemiehen joukkoon.

Amesin triageteoria
Amesin haastattelu 9.2.2010 "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti