perjantai 6. kesäkuuta 2014

Makeutusaine E969 - ADVANTAAMI

LÄHDE:
 http://aktavara.org/News.aspx?r_id=135221

EU on hyväksynyt uuden makeutusaineen 
E969, advantaamin.
Nyheter. 4.5. 2014.

Synteettinen makeutusaine ADVANTAAMI, jota valmistetaan  kuuluisasta sokerinkorvikkeesta,   aspartaamista ( E951) on hyväksytty vast´ikään EU:ssa.


EU-kommissio päätti viime kuussa hyväksyä advantaami- makeutusaineen käytön numerolla  E969.
Socker[fotoakuten.se]

Kommissio kirjoittaa päätöksessään, että on olemassa tekninen tarve yhdelle lisämakeutusaineelle, vaihtoehdoksi niille 18 jo hyväksytylle makeutusaineelle, korvaamaan energian saantia lisäävimpiä sokerilajeja, kuten sakkaroosia, glukoosia ja fruktoosia. Uusi aine on tähän mennessä kaikkein makeinta ja antaa makeutta noin 20 000 kertaa enemmän  20 000 gånger sötare  kuin tavallinen  sokeri.

"Advantaamin laatu makuna ja maukeuttajana sekä sen hyvät stabiiliusominaisuudet tarkoittavat sitä, että advantaami luo vaihtoehdon jo hyviksi tunnetuille tehokkaille makeutusaineille ja antaa näin kuluttajille ja elintarviketeollisuudelle mahdollisuuden valita suuremmasta makeutusainevaihtoehtovalikoimasta ja täten vähentää jokaisen yksittäisen makeutusaineen käyttöä", kirjoitetaan päätöksessä.

Aine on saatu japanilaiselta elintarvike- ja kemikaalivalmistaja Ajinomoto´lta, joka on mm. maailman käytetyimmän lisäaineen, aspartaamin (E951) valmistaja, ja sitä käytetään myös tämän uuden makeutusaineen valmistamisessa. 

Euroopan elintarviketurvallisuusneuvosto EFSA, päätti edellisvuonna advantaamin olevan turvallista päivittäiskäytössä annoksella: 5 mg painokiloa kohti, joka ei hyväksytyllä käytöllä tule ylittymään.    

Kaniineilla tehty koe on osoittanut häiriöitä ainoastaan ruoansulatuskanavassa aineen hyvin korkeilla annoksilla, 500 mg/ elinpainokiloa kohti, EUn tieteellisen paneelin lupakirjan mukaan  utlåtandet från EU:s vetenskapliga panel.

Advantaamia saa käyttää monissa eri tuotteissa, mm. makupaloissa, kuten jäätelössä, karkeissa ja purukumeissa, mutta myös esim. aamiaismuroissa, sinapissa, kastikkeissa, snacks´eissa sekä siidereissä ja monissa muissa alkoholijuomissa.


TOSIASIOITA: Advantaami (E969)Kemiallinen nimi advantaamille (kirjoitettuna kahdella eri tavalla):

  • N-[N-[3-(3-hydroxi-4-metoxifenyl)propyl]-α-aspartyl]-L-fenylalanin 1-metylester, monohydrat (IUPAC)
  • L-fenylalanin, N-[3-(3-hydroxi-4-metoxifenyl)propyl]-L-alfa-aspartyl-, 2-mety­lester, monohydrat (CA)


Seuraavassa kuvataan aineen valmistusta  EU-määräyksen liitteen tiedon mukaisesti: 
  • "Advantaami (ANS9801) valmistetaan kemiallisella synteesillä 3-osaisella prosessilla; primäärin välivaiheen, 3-hydroxi-4-metoxikanelaldehyd (HMCA), jälkeen  hydrogenoimalla tuotetulla 3-(3-hydroxi-4-metoxifenyl) propionaldehyd (HMPA)´lla. Viimeisessä vaiheessa  yhdistetään HMPA-metanoliliuos (suodos) aspartaamiin, josta valikoivan hydrogenoinnin kautta muodostuu advantaamia. Liuoksen annetaan kiteytyä ja käsittelemättömät kiteet pestään.  Tämä tuote kiteytetään uudelleen ja kiteet erotetaan, huuhdotaan ja kuivataan."  


LUE koko päätös täältä:
Läs hela beslutet här >>


Ä-annons tillägg3

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Teollinen SITRUUNAHAPPO E330 - TURVALLINEN LISÄAINE?

Poikani parani kun sitruunahappo poistettiin!

28.5. 2014, 08:00


Irene Hultqvist

Irene on tutkinut paljon siitepölyallergian ja sitruunahapon välistä yhteyttä.                                                                      (http://hemmetsveckotidning.se/files/2014/05/Irene.jpg)

Kun Irene Hultqvist´in poika Linus tuli allergiseksi siitepölylle, Irene ei uskonut, että poika reagoi siitepölyyn. Hän oli vakuuttunut siitä, että se johtui jostakin hänen syömästään aineesta, mutta ei tiennyt mistä ...

Miksi hänen poikansa voisi olla allerginen koivun siitepölylle, ruoholle ja tietyille turkiseläimille, kun kukaan muu perheenjäsen ei ollut? Tämä kysymys askarrutti Ruotsin Hässleholmissa asuvaa Ireneä siksi, että Linus-poika sai allergiaoireensa 8-vuotiaana ja pääsi niistä eroon teini-ikäisenä.

- Kaikkina näinä vuosina hän otti lääkkeitä allergiaansa. Niinpä sitten eräänä huhtikuun päivänä 2002 hän tuli koulusta kotiin ja kertoi ihmeissään, ettei hänellä ollut rähmää silmissään niinkuin muilla allergikoilla, selostaa    Irene.

Irene kävi läpi kaiken, mitä Linus oli syönyt, ja juuri tuona aamuna hän oli jättänyt aamiaisen syömättä. 

- Pyysin häntä tekemään samoin myös seuraavana päivänä ja tulos oli sama: ei oireita. 

Linuksella oli tapana syödä hedelmäjogurttia ja voileipää ja juoda mehua.Mutta ilman tätä aamiaista hän oli koko viikon oireeton, aina lauantai-aamuun saakka, jolloin hän heräsi punasilmäisenä ja hankalana.

- Kävimme uudelleen läpi kaiken mitä Linus oli syönyt ja juonut edellisenä iltana, ja ainoa ero oli se, että hän oli juonut limonaadin. Niinpä luimme tuoteselosteen ja huomasimme, että yhteinen nimittäjä oli sitruunahappo =   E330.

Nykyisin Linuksella ei ole mitään allergiaoireita, kunhan hän vain karttaa E330´a. Irene on edistynyt teoriassaan, hän on myös perustanut Facebook-ryhmän, Fri från allergi genom att undvika E330-citronsyra (= Vapaaksi allergiasta välttämällä E330-sitruunahappoa), jolla on nyt yli 1 100 jäsentä.

- Ne ovat kuitenkin hyvin lukuisia, jotka ovat kokeilleet ja pääseet eroon allergiaoireistaan ja ihottumistaan. Kuitenkaan tiede ei ole kiinnostunut tästä eikä ole olemassa näyttöä sen tehosta, mutta ihmisten omat kokemukset levittävät tätä tietoa.

Sitrushedelmiä voi syödä

Teollisesti valmistettu sitruunahappo valmistetaan mm. homehiivasta nimeltään Aspergillus niger , ja Irene on vakuuttunut sen dramaattisesta vaikutuksesta. 

- En usko, että tätä sitruunahappoa on puhdistettu riittävästi homeesta. Elimistö itse tuottaa myös  sitruunahappoa, ja sen takia Elintarvikelaitos (Ruotsissa ja Suomessakin) on sitä mieltä, ettemme voi olla allergisia sille.  Mutta luonnollinen sitruunahappohan ei aiheutakaan allergiaa, Linus pystyy syömään sitrushedelmiä saamatta oireita.

Sitruunahappoa löytyy myös ihonhoitotuotteista, allergialääkkeistä ja ravintolisistä. Tällöin sitä nimitetään usein sitraatikisi tai sitruunahapoksi = citric acid.

- Sen, joka haluaa päästä eroon sitruunahaposta, pitää olla salapoliisi ja lukea tuoteselosteet tarkoin. Ei ole vaarallista yrittää syrjäyttää sitruunahappoa, ehkä vähän kalliimpaa, mutta sille, joka seliytyy ilman allergiaoireitaan, tämä on sen arvoista!

Haluatko lukea lisää? Klikkaa Irenen kotisivulle:  Irenes hemsida.

Linus Hultqvist
Linus-poika on nyt selviytynyt siitepölyallergiastaan.

Irenen parhaat vinkit 

- Lukekaa tuoteselosteet ja ja välttäkää tuotteita, jotka sisältävät E330–E333, E380, E472c ja E1505-lisäaineita.
- Syökää ja juokaa mahdollisimman puhtaita tuotteita ja valmistakaa ruoka itse.
- Tarkistakaa ihonhoitotuotteenne. Apteekista löytyy suihkusaippuaa ja shampoota ilman sitruunahappoa , citric acid. Voitte voidella ihoon myös oliiviöljyä tai kookosöljyä.

Elintarvikelaitos epäröi

- Sitruunahappoa käytetään ruuissa ja juomissa estämään rasvojen härskiintymistä ja hedelmätuotteita  värjääntymästä, kertoo Livsmedelsverket (= Elintarvikelaitos) kotisivuillaan. Se ilmoitetaan myös nimillä:  hapettumisenestoaine/säilöntäaine sitruunahappo tai E330.
- Livsmedelsverket on sitä mieltä, että sitruunahappo ei aiheuta allergisia oireita, koska me allergiset henkilöt reagoimme proteiineihin eikä sitruunahappo ole proteiini.
- Sitruunahappoa valmistetaan joko hiilihydraattien käymisellä homesienen Aspergillus niger´in avulla, tai hedelmistä, jotka ovat luonnostaan sitruunahappopitoisia.


                                                           * * * * *

- Situunahappo säilytysaineena sallitaan myös LUOMUTUOTTEISSA http://finland.somefood.org/?page_id=2416

- Aspergillus niger´iä käytetään synteettisen sitruunahapon valmistuksessa. Sillä on monia erilaisia sairauksia aiheuttavia vaikutuksia:  http://www.rightdiagnosis.com/a/aspergillus_niger_infection/intro.htm

http://www.hometieto.info/aspergillus-niger

http://worldtruth.tv/sour-deception-citric-acid-comes-from-gmo-black-mold-not-fruit/


Oma kokemukseni:
 - Koskaan aikaisemmin en ole ollut allerginen millekään luonnossa esiintyvälle allergeenille ennen tämän kevään voimakasta koivun kukintaa. Se on aiheuttanut ongelmia nyt ympäri maailman.                                  - Nämä tutkittiin myös, kun astmani syitä aikoinaan etsittiin. (Mielestäni sain sen työpaikaltani homeista, kun sateella pantiin aina vesisankko katon läpi tullutta vettä keräämään. Työperäiseksi ei astmaani myöskään kuitenkaan tuolloin todettu.) 
- Ostin kuitenkin tuossa äskettäin janooni pullollisen FANTA-appelsiini limukkaa, joka " EI sisällä lisättyjä säilöntäaineita" . Yleensä juon limukoita todella harvoin.
 --> Lisäaineluettelo pullossa on kuitenkin tosi pitkä! Sallittuja kaikki! Mm. sitruunahappoa E330 ja E331. => Sain ärhäkän poskiontelotulehduksen, joka on minulla todella harvinaista teinivuosieni jälkeen. Ja astman pahenemisen. Iho-oireita ei esiintynyt, kuten ei koskaan aikaisemminkaan. Nenä vuoti ja samoin silmät, kuume nousi; sekin minulle erittäin harvinaista. Ja korvatkin tukossa.
- Tutkittuani sitten lähiaikoina käyttämiäni elintarvikkeita ja niiden tuoteselosteita, havahduin löytämään oman sairastelemiseni mahdollisen lähteen: sitruunahapon! Olen ostanut ja syönyt koko talven mehukeittoja: mustikkaa ja ruusunmarjaa, ja juonut Marlin mehuja: sisältävät kaikki sitruunahappoa. Elimistöön on siis kertynyt aikamoinen määrä sitä tämän talven aikana ja se saattoi laukaista tämän oudon taudin pahenemisen...
- Sitrushedelmistä en ole koskaan saanut allergisia reaktioita. Syön niitä runsaasti, nyt varsinkin puristamaani sitruunamehua.

KANNATTAA SIIS LUKEA TUOTESELOSTEET TODELLA TARKKAAN!!

                                                      * * * * *

 http://www.kemikaalitutka.fi/2016/02/26/miksi-e-330-yliherkkyys-on-eri-asia-kuin-banaaniallergia/

Suomalaisasiantuntijan mielipiteitä sitruunahapósta:
http://nyt.fi/a1456972272042?jako=24c1b0e32a7a7e6af3a0b4ce89870bd5&ref=og-url

Kemiaa olen itsekin opiskellut - aina viittä erilaista Helsingin Yliopiston kemianlaitoksella sekä farmasian laitoksella - mutta se on kemiaa ... (mekaanista?). Olisikohan mahdollista, että näillä kemian menetelmillä jää joitakin ´energeettisiä´ tms. (?) ominaisuuksia havaitsematta ja tämä aiheuttaisi eroja luonnosta saatavien ja kemiallisesti tuotettujen täsmälleen ´samanlaisten´ molekyylien vaikutustavoissa ihmiskehossa? - Tulevaisuus toivottavasti näyttää, kun energiateoriatkin otetaan huomioon .... ! 

http://www.newsner.com/fi/2016/05/haen-paeaesi-siitepoelyallergiasta-eroon-jaettaemaellae-taemaen-pois-ruokavaliostaan/