perjantai 6. kesäkuuta 2014

Makeutusaine E969 - ADVANTAAMI

LÄHDE:
 http://aktavara.org/News.aspx?r_id=135221

EU on hyväksynyt uuden makeutusaineen 
E969, advantaamin.
Nyheter. 4.5. 2014.

Synteettinen makeutusaine ADVANTAAMI, jota valmistetaan  kuuluisasta sokerinkorvikkeesta,   aspartaamista ( E951) on hyväksytty vast´ikään EU:ssa.


EU-kommissio päätti viime kuussa hyväksyä advantaami- makeutusaineen käytön numerolla  E969.
Socker[fotoakuten.se]

Kommissio kirjoittaa päätöksessään, että on olemassa tekninen tarve yhdelle lisämakeutusaineelle, vaihtoehdoksi niille 18 jo hyväksytylle makeutusaineelle, korvaamaan energian saantia lisäävimpiä sokerilajeja, kuten sakkaroosia, glukoosia ja fruktoosia. Uusi aine on tähän mennessä kaikkein makeinta ja antaa makeutta noin 20 000 kertaa enemmän  20 000 gånger sötare  kuin tavallinen  sokeri.

"Advantaamin laatu makuna ja maukeuttajana sekä sen hyvät stabiiliusominaisuudet tarkoittavat sitä, että advantaami luo vaihtoehdon jo hyviksi tunnetuille tehokkaille makeutusaineille ja antaa näin kuluttajille ja elintarviketeollisuudelle mahdollisuuden valita suuremmasta makeutusainevaihtoehtovalikoimasta ja täten vähentää jokaisen yksittäisen makeutusaineen käyttöä", kirjoitetaan päätöksessä.

Aine on saatu japanilaiselta elintarvike- ja kemikaalivalmistaja Ajinomoto´lta, joka on mm. maailman käytetyimmän lisäaineen, aspartaamin (E951) valmistaja, ja sitä käytetään myös tämän uuden makeutusaineen valmistamisessa. 

Euroopan elintarviketurvallisuusneuvosto EFSA, päätti edellisvuonna advantaamin olevan turvallista päivittäiskäytössä annoksella: 5 mg painokiloa kohti, joka ei hyväksytyllä käytöllä tule ylittymään.    

Kaniineilla tehty koe on osoittanut häiriöitä ainoastaan ruoansulatuskanavassa aineen hyvin korkeilla annoksilla, 500 mg/ elinpainokiloa kohti, EUn tieteellisen paneelin lupakirjan mukaan  utlåtandet från EU:s vetenskapliga panel.

Advantaamia saa käyttää monissa eri tuotteissa, mm. makupaloissa, kuten jäätelössä, karkeissa ja purukumeissa, mutta myös esim. aamiaismuroissa, sinapissa, kastikkeissa, snacks´eissa sekä siidereissä ja monissa muissa alkoholijuomissa.


TOSIASIOITA: Advantaami (E969)Kemiallinen nimi advantaamille (kirjoitettuna kahdella eri tavalla):

  • N-[N-[3-(3-hydroxi-4-metoxifenyl)propyl]-α-aspartyl]-L-fenylalanin 1-metylester, monohydrat (IUPAC)
  • L-fenylalanin, N-[3-(3-hydroxi-4-metoxifenyl)propyl]-L-alfa-aspartyl-, 2-mety­lester, monohydrat (CA)


Seuraavassa kuvataan aineen valmistusta  EU-määräyksen liitteen tiedon mukaisesti: 
  • "Advantaami (ANS9801) valmistetaan kemiallisella synteesillä 3-osaisella prosessilla; primäärin välivaiheen, 3-hydroxi-4-metoxikanelaldehyd (HMCA), jälkeen  hydrogenoimalla tuotetulla 3-(3-hydroxi-4-metoxifenyl) propionaldehyd (HMPA)´lla. Viimeisessä vaiheessa  yhdistetään HMPA-metanoliliuos (suodos) aspartaamiin, josta valikoivan hydrogenoinnin kautta muodostuu advantaamia. Liuoksen annetaan kiteytyä ja käsittelemättömät kiteet pestään.  Tämä tuote kiteytetään uudelleen ja kiteet erotetaan, huuhdotaan ja kuivataan."  


LUE koko päätös täältä:
Läs hela beslutet här >>


Ä-annons tillägg3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti