Kulinaariset Intian mausteet ovat nouseet ravintomaailman supersankareiksi. Kun useimmat meistä varttuivat aikuisiksi, nämä mausteet eivät olleet säännöllisesti käytössä monissakaan ruokavalioissamme. Kuitenkin ne ovat nykyään korkeasti koulutettujen parantajien yleisessä käytössä. Mutta jos historia toistaa itseään, voimme ennakoida ratsiaa maustehyllystämme löytyvien tehokkaiden molekyylien saamiseksi ainoastaan reseptillä saataviksi lääkkeiksi tai niiden joutumista tarpeettoman säännöstelemisen kohteeksi. Tämä on yksi syy siihen miksi National Health Federation (NHF) vastustaa senaattori Dick Durbin'in Dietary Supplement Act´a (= ravintolisäsäädöstä) – tässä tapauksessa tarkoituksessa suojaamaan valmistajia, jotka kapseloivat mausteita terapeuttisiksi reseptivalmisteiksi, joilla on tarkoitus parantaa vakavia silmäsairauksia ynnä muita sairauksia. Koska Codex Alimentarius -ryhmä on päättänyt lisätä uuden komitean: Codex Committee on Spices and Culinary Herbs (CCSCH) luetteloonsa helmikuussa 2014, mahdollisuus tarpeettomaan säätelyn kontrolloimiseen aiheuttaa NHF´lle huolestuneisuutta.
KURKUMA ( Curcumin ) on pääasiallinen kurkuminoidi suositussa intialaisessa maustekasvissa, kurkumassa, joka nauttii tällä hetkellä suurta arvonantoa aitona ihmelääkkeenä nykyisiin sairauksiin: tulehduksen poistajana, antioksidanttina ja syöpää poistavana mausteena. Zeaksantiinia runsaasti sisältävä saframi, kallein mauste ($500 a pound), on todistettu tähti sekä itäisessä että länsimaisessa traditionaalisessa silmän verkkokalvon keskiosan rappeuman hoidossa (macular degeneration).Tarvitaan lähes 150 kukkaa tuottamaan yksi ainoa gramma kuivattua saframi-kuitua. [1] Jopa tavallisen rosmariinin mainostetaan omaavan yhden parantavan ominaisuuden silmän verkkokalvon rappeuman ja tulehduksen, retinitis pigmentosan, mahdollisesti aiheuttamassa sokeuttavassa sairaudessa.
Monet tutkimukset näillä mausteilla ovat osoittaneet niiden tehokkaan käytön mahdollisesti sokeutta aiheuttavissa sairauksissa macular degeneration, retinitis pigmentosa, ja myös harmaakaihin kehittymisen estossa. Joulukuussa 2013 tutkimuksessa: "Curcumin: Therapeutical Potential in Ophthalmology,"[2] itse kurkumiinin osoitettiin olevan tehokasta monia silmäsairauksia vastaan: esim. krooninen anterior uveitis, diabetic retinopathy, glaucoma, ikääntymisestä johtuva macular degeneration, ja kuivien silmien syndrooma. " Valitettavan huonosta liukenevuudestaan ja suun kautta imeytymisestään johtuen kurkumiinin biokemiallista mahdollista vaikutusta ei ole helppo hyödyntää, ja siksi huomio onkin kiinnittynyt nanopartikkeleihin ja liposomeihin, jotka kykenevät parantamaan kurkumiinin biologista hyväksikäytettävyyttä. Farmakologisesti ei kurkumiini osoita annokseen liittyvää myrkyllisyyttä, kun sitä annostellaan yli 8g/päivässä 3 kuukauden ajan." Mustapippuri ja lesitiini lisäävät sen imeytymistä ja hyväksikäytettävyyttä elimistössä.
Mutta, jotta parantavien mausteiden imeytymistä voitaisiin todella tehostaa ja saamaan aikaan lääkkeellinen vaikutus, säilyttämään kunnollinen tasapaino ruoansulatuskanavan bakteereille, ja tässä on mahdollisesti tärkein kehon tulehduksen lähde. Mikrobien epätasapaino johtaa lisääntyviin tulehduksiin, oksidatiiviseen stressiin ja epätasapainoiseen puolustuskykyyn ja moneen muuhun — ja nämä ovat perustavanlaatuisia mahdollisesti sokeuttavissa silmätaudeissa. Tammikuussa 2014 julkaistu tutkimus Cell [3] tutki elinajan pidentymistä ja ikääntymiseen liittyviä sairauksia suolistofloorasta. Kun suolistobakteerit ovat tasapainossa, ei ainoastaan elinikä pitene, vaan yleisesti vanhuksilla esiintyvät sairaudet vähenevät, ja tästä seuraa parempi elämänlaatu.
Kasvaimien, syövän ja harmaakaihin lisäksi on vain vähän tauteja, jota kurkuma ei voisi parantaa. Keskusteltuani äskettäin Intian Codex-valtuutetun, Spices Board´in ravintotieteilijän, kanssa, hän sanoi, että jopa kurkumasta tehty haude yli yön levitettynä pystyy parantamaan kehosta useimmat haavat ja märkimiset. Monet itä-intialaiset syövät kurkumapikkelsiä päivittäin; ja NHF tahtoo varmistaa, että se jää elintarvikekäyttöön myös niille, jotka eivät syö sitä päivittäin osana ruokavaliotaan.
Toinen PubMed´issä julkaistu diabetes-tutkimus, GreenMedInfo'n tiedostossa vuodelta 2008, käynnistettiin rotilla, mutta myöhemmin annosteltu kurkumiini-kurkumahoito osoitti vastaavaa veren liikasokerisuutta vastustavaa oksidatiivista stressiä.[4] Sokeutuminen on diabeteksen aiheuttama komplikaatio. Kurkumiini tulee antamaan tehokkaan lisäyksen diabeteshoidossa monessa suhteessa.
Heinäkuun 2012 numero Evidence Based Complementary Medicine´ssä julkaistu pitkittäis-seurantatutkimus saframi-täydennyshoidosta varhaisessa, ikään liittyvässä verkkokalvon keskiosan rappeutumistaudissa ( macular regeneration) osoitti pysyvää hyötyä keskeisen verkkokalvon toimintaan.[5] Lopuksi, vaatimaton rosmariini tulee etualalle verkkokalvon suojaamisessa[6] macular degeneration´issa, retinitis pigmentosa´ssa, eikä sillä ole aikaisemmin todettua tunnettua hoitovastetta, joten tämä on todellakin jännittävää.
Jos et usko lääkeyhtiöiden olevan innokkaita hyökkäämään ja kaappaamaan nämä ikiaikaiset mausteet ja yrtit patentoidakseen ne pois saataviltamme, niin katso kuinka GlaxoSmithKline reagoi vuonna 2010, kun resveratrolin uskomattomat parantavat vaikutukset löydettiin, ja sen vaikutus pahanlaatuiseen multippeli myeloomaan (luuytimessä) herätti jännitystä seuraavana superlääkkeenä.[7] Huomioiden resveratrol ´in uskomattomat mahdollisuudet GlaxoSmithKline saalisti tämän molekyylin, vääristeli sen molekyylirakennetta tarkoituksenaan patentoida se ylistettynä "moni-pillerinä", joka pystyisi parantamaan kaiken. Se, mitä he eivät todennäköisesti olleet ottaneet huomioon, oli annos-riippuvuaisuus, ja he joutuivat oikeuteen, kun heidän luultavasti liian korkea annoksensa aiheutti munuaisten toimintahäiriötä. He ovat saattaneet olla ottamatta huomioon päämääränsä patentoida luonnosta saatavan aineen, jolla kuitenkin kyllä on sijansa vaikuttaa tärkeisiin kiusallisiin sairauksiin. Mutta farmaseuttinen malli uhkaa terveyttä ja terveyden valinnan vapautta nykyään, kun yleisesti käytetyt mausteet osoittavat radikaaleja parantavia mahdollisuuksia omasta takaa ilman molekyylirakenteen ´korjailuja´, ja saamme ne käsiimme suoraan ja paljon halvemmalla suurelta osin siitä NHF'n suojelevasta asenteesta johtuen, joka on Codex´issa ja joka liittyy ravintolisiin.
NHF joutuu kovaan valmiustilaan, kun Codex Alimentarius päätti ujuttautua salaa keittiömme maustehyllylle lisäämällä uuden ´Codex committee´- kokouksen Intiassa helmikuussa 2014.[8] Sanjay Dave´n , Codex´in puheenjohtajan, ensimmäinen kokous tulee kartoittamaan strategiat ruokakulttuurin käyttämille mausteille ja ajamaan niiden sopivuuden helpottamista WTO:ssa = maailmankaupassa. Mitä tulee mausteiden laadun huomioon ottamiseen, on kysymys niiden fyysisistä ominaisuuksista, värien yhdenmukaisuudesta, koosta, ulkonäöstä ja pakkaamisesta, jotka sisältyvät laatuaspekteihin.
Turvallisuusrajat mausteille keskittyvät hyönteismyrkkyjäämiin, homemyrkkyjen saastutukseen = mycotoxin contamination, ja mikrobiologiaan, kuten Salmonellaan, E. coliin ja muuhun saastumiseen, jotka ovat terveydelle haitallisia. Kun nämä asiat nousevat esille laatusäännösten yhteydessä, joka sitten on vain värin, koon, ulkonäön ja pakkaamisen merkitystä, ja niissä viitataan kuitenkin soveltaviin, niistä vastuussa oleviin Codex komiteoihin, joita ovat Food Labelling (= ruoka-ainemerkitseminen), Food Additives (= elintarvikkeiden lisäaineet), Food Hygiene (= ruokahygienia), Pesticide Residues ( kasvinsuojeluaine-jäämät), Contaminants (= saastuttavat aineet), jne., ja joista useimpiin osallistuu National Health Federation (NHF). Tämä alkuperäisen Codex kommitean kokous Culinary Spices aloittaa väsyttävän prosessin lajittelemalla jokaisen mausteena käytetyn yrtin lajittelemisen tarkkailutavoilla, joilla kyseessä olevat hyväksytyt Codex-komiteat jo ovat käsitelleet kaikki niiden laatu- ja turvallisuusasiat. Esimerkiksi Pesticide Residue Codex Committee määrittelee hyväksyttävät miljoonasosat/ miljoonassa tai korkeimmat maksimirajat kasvinsuojelumyrkkyjäämille, jotka otetaan käyttöön maailmanlaajuisesti, jotta näin saadaan harmonisoitua WTO = Maailman Kauppa, kun tätä nimenomaista maustetta viedään maasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti