lauantai 29. lokakuuta 2011

NYT E-VITAMIINI MEDIAN KOHTEENA

Voiko E-vitamiinin käyttö ravintolisänä tappaa sinut?              (Can Supplementing with Vitamin E Kill You?)
Kuva: http://www.totalhealthbreakthroughs.com/newsletter/images/issue8/main.jpg

Annos tosiasioita

Olet todennäköisesti kuullut vastikään suuresta meta-analyysitutkimuksesta, joka sotki E-vitamiinin Big Pharman haaviin. Otsikot ovat julistaneet varoituksia, että E-vitamiinin käyttö ravintolisänä voi tappaa sinut. On pakko myöntää, että tällä uutisella myydään paljon sanomalehtiä.                                                  Mutta me täällä Nutrition & Healing´issä emme ole huolissamme. Myöskään tri. Jonathan V. Wright ei muuta ainoatakaan suositustaan, joka liittyy E-vitamiiniin. Tässä seuraa, miksi:  

Ensiksikin, sana meta-analyysi kuulostaa vaikuttavalta - siinä arvioitiin olleen yli 135,000 osallistujaa. Tämä saa sen kuulostamaan siltä, että mikä tahansa johtopäätös näin suuresta otannasta on nyt hakattu kiveen. Tässä on kuitenkin ongelma: meta-analyysilla tehty tutkimus arvioi eri tutkimusmateriaaleja ja yrittää sitten tehdä niistä johtopäätöksiä ja veikata sitten kaavoja, malleja. Tässä tapauksessa uskon tutkijoiden epäonnistuneen surkeasti.               

Materiaali syntyi yhdistämällä kaikkiaan 19 tutkimusta, ja tässä seuraa vain muutamia niiden sisältämistä virheistä, joitten perusteella voi syntyä vakavaa epäilyä johtopäätöksien merkityksestä: 

Kaikki tutkimukset oli tehty potilailla, joilla oli jo valmiiksi yksi tai useampia kroonisia sairauksia, kuten sydän sairauksia, diabetesta, parkinsonismia, Alzheimerin tautia tai munuaisten vajaatoimintaa. Kaikki nämä henkilöt olivat valmiiksi varhaisen kuoleman uhan alaisia. Kuitenkin tutkimuksen johtopäätöksenä päätellään tämän tiedon soveltuvan kaikille terveille yksilöille ottamatta huomioon mitään monimutkaisempia tekijöitä.  

 Tarkastetuista 19 tutkimuksesta vain yksi antoi tuloksen, joka oli tilastollisesti merkittävä siinä suhteessa, että “korkeat” annokset E-vitamiinia voivat mahdollisesti aiheuttaa näitä haittoja. Mutta puolet tähän tutkimukseen osallistujista otti muitakin vitamiineja ja hivenaineita E-vitamiinin lisäksi, joten johtopäätöstä, että juuri E-vitamiini olisi syyllinen, ei voida vahvistaa. Tässä tutkimuksessa tutkittiin myöskin “kaikista syistä johtuvia” kuolemia, mikä tarkoittaa sitä, että ne osallistujat, jotka jo olivat korkeassa riskialttiudessa sairastumistiheytensä vuoksi, olisivat voineet kuolla monesta muustakin syystä. Mitään selvää linkkiä E-vitamiiniin ei voida vähäisessäkään määrin osoittaa näin monien muitten ´kilpailevien´ tekijöitten takia.                  
Voi, kuinka saatoin unohtaa? Pisteenä iin päällä on se, että tämän meta-analyysin rahoitti osaksi lääketeollisuus, joka, kuten tiedät, ei saa tuloja, jos ihmiset käyttävät ei-patentoitavissa olevia ravintolisiä, kuten E-vitamiinia, mutta sillä on mahdollisuus saada paljon tuloja, jos se pystyy vakuuttamaan ihmiset ottamaan niiden sijasta lääkkeitä.   

Kun kaikki nämä tekijät huomioidaan, tällä yhdellä raportilla ei ole läheskään niin paljon painoarvoa kuin tuhansilla aikaisemmilla tutkimuksilla, jotka ovat osoittaneet E-vitamiinin olevan erittäin hyvä keino sairauksien ennalta ehkäisyssä ja kokonaisterveyden säilyttämisessä.   

Toivon tämän pienen annoksen todellisuutta helpottavan sinua. Se on ikään kuin samaa, mitä  äitimme ovat aina yrittäneet meille kertoa: Et voi luottaa kaikkeen mitä luet.

Ei haukku haavaa tee

Kysyjä: Huomaan, että ikääntyminen tuo kipuja ja särkyjä, mutta alaselän kipuni alkaa karata käsistäni. Epäröin kuitenkin mennä näyttämään sitä tavalliselle lääkärille.  Näyttää siltä, etteivät he tee muuta kuin määräävät reseptilääkkeitä, jotka tainnuttavat sinut, tai yrittävät saada sinut leikattavaksi. Enkä tiedä ketään, joka olisi leikkauksen jälkeen voinut paljonkaan paremmin. Onko sinulla ehdotuksia?

Tri. Jonathan V. Wright: Se, että alaselän kipu on yleinen vaiva, ei tee sitä yhtään helpommaksi, kun se osuu kohdallesi. Mutta on paljon, millä voit yrittää lieventää kipuasi ennen kuin suostut huumausaineisiin tai leikkaukseen.

Ensiksikin voit haluta kokeilla pajun kuorta, luonnollista tulehdusta estävää ainetta, jota käytettiin tosiasiassa asperiinin valmistukseen. Monet tutkijat ovat puolustaneet sitä, että pajun kuorella on jopa enemmän annettavaa kuin synteettisillä lääkkeillämme, kun on kyse selkäkivun lievittämisestä.   

Toinen mahdollisuus on tutkia D-vitamiinin puutos. Mayo Clinic teki todellakin viime vuonna klinikallaan  tutkimuksen, jossa havaittiin, että 93%:lla kroonisista, epäspesifeistä alaselän vaivoista kärsineestä 150 ihmisestä oli D-vitamiinin puute. Ja nämä henkilöt eivät olleet ainoastaan vanhempia, vaan he olivat iältään 10- – 65-vuotiaita.

Kun haluaa itse tutkia näitä asioita, kannattaa työskennellä yhdessä sellaisen lääkärin kanssa, joka on avoin huomioimaan ravinnosta ja luonnollisista lähteistä löytyviä ratkaisuja kipuun. Esimerkiksi:

Mitä on …. pajun kuori?

Pajun kuori on luonnollinen lääke, jota on käytetty vuosisatojen ajan monissa kulttuureissa, mm. Kiinassa ja alkuperäisamerikassa. Sitä kerätään valkoisen pajun (Salix alba) kuoresta, vaikka on olemassa muitakin pajulajeja, joilla näyttää olevan vaihtelevassa määrin samaa lääkkeellistä vaikutusta.  Tämän vaikutuksen uskotaan tulevan salisiinista, jonka keho itse muuntaa salisyylihapoksi.

Kun haluttiin tehdä rahaa pajun kuoren uskomattomasta kipua lievittävästä ominaisuudesta, lääketeollisuuden piti tehdä siitä synteettinen ja patentoitavissa oleva – ja se versio, johon se päätyi, tunnetaan nykyään asperiinina. Mutta monet ovat sitä mieltä, että alkuperäinen pajun kuori voittaa asperiinin, koska sillä on paljon vähemmän kielteisiä sivuvaikutuksia.   

Hyvää terveyttä kaikille.
Amanda Ross
Managing Editor
Nutrition & Healing


Lähteet:
Miller ER, Pastor-Barriuso R, et al. “Meta-Analysis: High-Dosage Vitamin E Supplementation May Increase All-Cause Mortality.” Ann Intern Med 2004; 42(1)

Sears, Al, MD, “The Truth Behind The Vitamin E Death Scare,” Health Alert, 12/13/0. (http://www.lynnescopywriting.com/assets/vitamine.pdf)

                                                             * * * * *

Lisää linkkejä:
- E-vitamiinilla pelottelu mahdollisilla kuolemilla on saanut ihmiset karttamaan ravintolisiä ja se on heidän omaksi haitakseen; 13.11.2004:  http://www.naturalnews.com/002363.html

- American College for Advancement in Medicine osoittaa vääräksi äskeisen E-vitamiinilla pelottelun : http://www.lifeextensionvitamins.com/amcoforadinm.html
Ja seuraava artikkeli:

24.10.2011

Rakas lukija,

Otsikko oli masentava, erityisesti koska se näytti niin hiotulta ja täysin mielenkiinnottomalta:

"Vitamin E May Hike Risk of Prostate Cancer."                                                                                                                                                                    = E-vitamiini voi nostaa riskiä sairastua eturauhassyöpään.

Tutkimuksessa miehet, jotka ottivat E-vitamiinia ravintolisissä osoittivat “vähäistä, mutta tilastollisesti merkittävää” lisäystä eturahassyöpädiagnooseissa.

Voisiko se olla totta? Voisiko ravintolisä, jota pidämme ehdottoman tärkeänä terveydellemme, ollakin haitallinen?

Minun piti ottaa selvää. Eikä kestänyt kauankaan, kun löysin, taas kerran sen, että valtavirran lääketiede oli tuhertanut kokoon asioita. 

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun se on yrittänyt ajaa E-vitamiinin alas.         Vuonna 2005 otsikot julistivat TV-ruuduissa ja sanomalehtien sivuilla, että E-vitamiini tappaa. The Nutrition and Healing-ryhmä paljasti tämän tutkimuksen (debunked that study) melko helposti, osoittamalla läjän virheitä, joiden tutkijat todennäköisesti toivoivat jäävän meiltä huomioimatta.

Ja nyt taas ollaan samassa tilanteessa. Mitään muuta ei tarvittu, kuin vähän kaivamista nykyisen E-vitamiinitutkimuksen päävirheen löytymiseksi: itse E-vitamiini

Näes, sen sijaan, että he olisivat käyttäneet E-vitamiinin luonnosta saatavia muotoja, joiden on kerta toisensa jälkeen osoitettu olevan välttämättömiä hyvän terveyden säilymiselle, he jatkoivat synteettisen vitamiinin käyttöä. Ja ei ainoastaan vain synteettisen – he käyttivät kehnointa saatavissa olevaa muotoa. 400 IU (kansainvälistä yksikköä), jota kokeeseen osallistuneet miehet ottivat päivittäin, oli alfa-tokoferoliasetaattia, joka on melkein yhtä kuin roskaa. 

Tri. Jonathan V. Wright kutsuu mielellään patentoituja lääkkeitä nimellä "space alien molecules".
Eivätkä teollisesti valmistetut synteettiset vitamiinimuodot eroa niistä.
 
Nyt, kun he ovat tehneet tämän uuden tutkimuksen käyttäen todellista LUONNOLLISTA E-vitamiinin muotoa, kuten d-alfa-tokoferolia tai tokoferoliseosta, tulokset saattavat itse asiassa olla jopa hyödyllisiä. Tämän sijaan he jäävätkin kiinni vielä toisesta säälittävästä (ja viime kädessä epäonnistuneesta) yrityksestään kaivaa maata luonnollisen parantumisen alta.

Sorry.., mutta me emme hyväksy sitä. Itse asiassa tähän liittyy pikkuisen ironista asian käännettä. Saatat muistaa tutkimuksen, jota selostin eräässä tätä aihetta käsittelevässä netti-neuvossani viime vuonna ... tutkimuksen, joka osoitti, että E-vitamiinin eräs ainesosa saattaa jopa taistella eturauhassyöpää vastaan (FIGHT prostate cancer)!

Joten ota E-vitamiinisi pelkäämättä – kunhan se vain on luonnollisessa muodossa, tokoferoli- ja tokotrienoliseoksena, jota tri Wright on aina suositellut. Jos et ole varma, että ravintolisäsi täyttää vaatimukset, tutki asiaa luonnonlääketieteeseen perehtyneen lääkärin kanssa.  

Hyvää terveyttä teille,

Christine O'Brien

Nutrition and Healing - Christine O'Brien NutritionandHealing@newmarkethealth.com


Lähteet kommentille:
 
"Use of Vitamin E Associated With Increased Risk of Prostate Cancer," JAMA via Digital News Release (www.digitalnewsrelease.com)
 
"Vitamin E May Hike Risk of Prostate Cancer," Medpage Today (www.medpagetoday.com)

To start receiving your own copy of the Health e-Tips, visit:
http://www.wrightnewsletter.com/etips/freecopy.html

- Vitamin E Attacked Again
Of Course. Because It Works.

by Andrew W. Saul
Editor, Orthomolecular Medicine News Service:
http://orthomolecular.org/resources/omns/v07n11.shtml


 Synteettinen E-vitamiini yhteydessä eturauhassyöpään:            

Tri Joseph Mercola:                                                                                                                               Synteettinen E-vitamiini on ongelmallinen; MIKSI SITÄ SITTEN KÄYTETTIIN?

Tiesitkö, että jotkut markkinoilla olevat E-vitamiinit saattavat olla geenimanipuloituja?

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/11/18/dangers-of-vitamins.aspx?e_cid=20111118_DNL_art_1

                                       * * * * *

 Ravintolisät:
- E-vitamiini + eturauhassyöpä: http://nccam.nih.gov/research/results/spotlight/101111.htm                     - Sahapalmu ei enää ole plaseboa tehokkaampaa virtsatieongelmissa: http://nccam.nih.gov/research/results/spotlight/092711.htm

- Antioksidantit ja vitamiinit: Totuus otsikkojen takana 6.5.2010 


* * * * * 

Big Pharman rahapula ja halu saada sinut ostamaan lääkkeitään jatkuu....
Onko tähän todellista tieteellistä näyttöä? Edellä paljastui: hyvin kaukaa haettua tieteellistä tutkimusta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti