Ravintolisissä piilee
vaara?
Näin otsikoi pääkirjoitus
Kalevassa 12.10.2011 ja kertoo meille, että paras tapa saada ihmisen
tarvitsemat vitamiinit ja hivenaineet on syödä riittävän ravintorikasta ruokaa.
Nyt, kun
hehkutetaan tätä yhdysvaltalaisten ja suomalaisen tekemää yhteistä tutkimusta
ravintolisien vaaroista, herää kysymys: Mistä tämä tutkimus löytyy? –
Vertaisarvioidusta tutkimuksesta, arvostetussa lääketieteellisessä julkaisussa?
Miksei lehden uutinen, eikä myöskään illan TV-uutiset, kertoneet meille ”keskivertokansalaisille
nappien nappaajille” (kuten Kaleva kärkevästi asian ilmaisee) tätä tietoa? Emmekö me
tarvitse faktoja? Mistä tutkimus löytyy, jotta voidaan tarkastaa avoimesti
tutkimukseen osallistujien taustat, lähtöterveys ennen kokeen aloittamista, elinolosuhteet,
elintavat ja kokeen asettelu kokonaisuudessaan sekä käytetyt ravintolisät ja
niiden seuranta verikokein? Tutkijat olivat ravintotieteilijöitä? Mistä
rahoitus tutkimukseen saatiin? Olivatko tutkijat taustoiltaan esteettömiä?
Onko meillä tänä päivänä mahdollisuus saada täysipainoista
ravintoa? Onko meidän Suomessa ja ulkomailla tuotettu ravintomme tieteellisillä
tutkimuksilla standardisoitua ja siis tutkitusti kaikki tarpeemme tyydyttävää?
Löytyvätkö nämä tiedot myös meille kansalaisille helposti saatavilla olevista
julkaistuista tieteellisistä tutkimuksista? Ja mistä ne löytyvät?
Saatavilla on esim. internetin kautta tutkimustilastoja,
joista selviää ravintomme vitamiini- ja hivenainepitoisuuksien voimakas lasku
viimeisten vuosikymmenten ajalta.
Riippumattomat
tutkimukset USAssa, Kanadassa, Iso-Britanniassa ja muissa maissa todistavat,
että ruokamme ravintoainesisältö on huonontunut merkittävästi muutaman
viimeisen vuosikymmen aikana. Tutkimuksista voidaan nähdä esim. Kanadasta
1951–1999 välisenä aikana yhden, ennen keittämistä kuoritun perunan
ravintoainepitoisuuksien vähenemiset. Ne olivat: kalkki – 27,55 %; rauta – 57,14%¸
A-vitamiini (I.U.) – 100%; C-vitamiini (mg) – 57,35%; tiamiini (B1-vit.) mg –
18,18%; riboflaviini (B2-vit.) mg – 50,00% ja niasiini(B3-vit) mg – 45,00% (http://www4.dr-rath-foundation.org/newsletterlinks/faqs.html#1).
Ovatko vitamiinien ja hivenaineiden päivittäiset
suositusarvot (= RDA:t), riittäviä? Eivät. On paljon tutkimusmateriaalia, joka
todistaa, että monet vitamiinit ja hivenaineet - suositeltua suurempina
päiväannoksina kuin nämä RDAt - auttavat säilyttämään optimaalisen terveyden ja
ehkäisevän kroonisten sairauksien kehittymistä. (http://www4.dr-rath-foundation.org/newsletterlinks/faqs.html#3).
Jo Kaleva 23.4.-11 kirjoitti artikkelin ”Vitamiineja
voi syödä liikaa”. Viesti oli, että lisäravinteita käyttämällä voi tulla
yliannoksia.
Niin todellakin on:
minkä tahansa aineen nauttimisesta, myös lääkkeiden nauttimisesta, ” tekee
annos myrkyn”, sanoi jo 1500-luvulla Paracelsus, toksikologian =
myrkkyjen tutkimuksen perustaja. Yksilöiden välisiin aineenvaihdunnallisiin
eroihin ei saantisuosituksissamme puututa. Myöskään ei huomioida tutkimuksia
esim. synteettisten ja luonnollisten vitamiinien ja hivenaineiden erilaisesta
imeytymisestä ja synergiasta sekä näin seuraavista tehoeroista.
Lue tutkimuksesta lisää täältä: 1) http://www.anh-usa.org/shame-on-ama-archives-of-internal-medicine/?utm_source=getresponse&utm_medium=email&utm_campaign=free_newsletter&utm_content=%5B%5Bfirstname%5D%5D%2C+sham+study+on+multivitamins+debunked
Sieltä
löysin linkin tutkimukseen: American MedicalAssociation´in Archives of Internal Medicine´n Less is More- sarjan artikkeliin:
Näistä linkeistähän selvisikin, että tällä kolmeen eri
haastattelukyselyyn (1986, 1997 ja 2004) (joista 2 kpl todella toteutui)
perustuvalla, 38 772:lle iowalaiselle, silloin keski-iältään 62-vuotiaalle
naiselle tehdyllä tutkimuksella olikin tarkoitus saada tässä vaikeassa
taloustilanteessa säikyteltyä ihmiset luottamaan farmaseuttisen
lääketeollisuuden tuottamiin lääkkeisiin ja karttamaan ”tutkimattomia”,
”vaarallisia” ravintolisiä.
Julkaisemalla
tulokset juuri nyt 10.10.2011. Media on ylläolevien linkkien perusteella saanut
levitettyä tämän tutkimuksen tuloksen ainakin 299 linkkiin esim. Googlessa.
Myös muu media otti iloisesti tämän uutisen viestimiinsä, ja tietysti myös Suomessa,
koska yksi tutkija on suomalainen Itä-Suomen Yliopiston tutkija,
TV-uutisissakin haastateltu filosofian tohtori. 40,2%
kokeeseen osallistunutta naista, 15 594, kuoli 31.12.2008 mennessä. – Aika
tavallista tuossa iässä, n. 81-vuotiaana? "Kuolemat olivat hiukan yleisempiä
kuparia nauttineiden ryhmässä ja hiukkasen alhaisempia kalkkia nauttineiden
ryhmässä. Yleensä tällaisella tuloksella ei ole luotettavuutta pätevässä
tieteellisessä tutkimuksessa, sillä tämä materiaali on suurpiirteisesti
sanottuna ”epäluotettavaa”., sanoo tutkimusyhteenveto.
Ravintolisien vuosittaiset markkinat USAssa ovat jatkuvasti
kasvaneet ja niitä käytti vuonna 2000 lähes puolet aikuisväestöstä. Niiden
markkinatulot olivat 20 biljoonaa dollaria/vuosi. Big Pharma haluaa itselleen
nämäkin markkinat.
ANH:n (Alliance for Natural Health) executive and scientific Director Robert Verkerk, filosofian tohtori, arvioi tätä tutkimusta
liialliseksi tieteelliseksi yksinkertaistamiseksi (scientific reductionism), ja
tulosten raskaaksi pyörittelyksi ja sitä käytettiin tiettyyn tarkoitukseen,
tässä tapauksessa ravintolisien lyttyyn lyömiseksi, mikä on Big Pharman hyvin
tunnettu huolenaihe. Robert Verkerk´in artikkeli löytyy
kokonaisuudessaan: http://www.anh-europe.org/news/anh-feature-iowa-women%E2%80%99s-health-study-do-supplements-kill-older-women-more-quickly
Ravintolisien riskit tutkimuksessa olivat hyvin alhaiset ja
tilastollisesti merkityksettömät eikä niitä perusteltu millään
lääketieteellisellä tutkimuksella tai ne saaneet tukea biologisista tutkimuksista.
a) Käytettyjä vitamiini- tai
hivenaineyhdistelmiä ei analysoitu.
b) Kuolemien syitä ”syöpien, sydän- ja
verisuonitauti tai muiden” – nimikkeiden takana ei analysoitu lainkaan.
c) Mahdollisten yhdisteiden välisten yhteisvaikutusten riskitekijät ovat aina
erittäin monimutkaisia – ja ne jätettiin täysin huomiotta näissä niin
kutsutuissa tutkimuksissa.
d)”Multivitamiinien” sisältö muuttui varmasti 19 vuotisen
tutkimuksen aikana huomattavasti. Olivatko ne korkealaatuisia? Olivatko ainesosat
synteettisiä vai luonnosta peräisin? Kuinka paljon niitä otettiin? Otettiinko
niitä todellisuudessa lainkaan? Muuttuivatko naisten ruokavaliot lainkaan
tutkimuksen aikana?
e) Mitään analyyseja ravintolisien vaikutuksista naisten
kokonaisterveyteen ei tehty, eikä niiden vaikutuksista eri-ikäisiin naisiin.
Lyhyesti sanottuna tämä tutkimus on vähintäänkin tarpeeton;
se on vaarallinen, koska media käyttää sitä hyväkseen ja valtavirran
lääketieteellinen järjestelmä mustamaalaa ravintolisät käyttämällä surkeaa tieteellistä
materiaalia, huonoa analysointia ja näennäisiä johtopäätelmiä – joka yleensä
tunnetaan nimellä ”junk science”. (1
linkki)
Kannattaa perehtyä alkuperäistutkimukseen!
Lehdistötiedote tutkimuksesta: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-10/jaaj-cds100611.php
Tri Rath Foundation´in kommentti:
The latest attempt of the drug lobby
Comments by Dr. Aleksandra Niedzwiecki on the observational study on micronutrient intake and mortality rates in older women:
http://wwhttp://www4.dr-rath-foundation.org/THE_FOUNDATION/comment_on_study_oct-2011.html
Codex Alimentarius on askeleen lähempänä toteutumistaan! - Varsinkin nyt, kun perustuslakimme 1 § on lisätty kuulumisemme EU:n liittovaltioon.
Lehdistötiedote tutkimuksesta: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2011-10/jaaj-cds100611.php
Tri Rath Foundation´in kommentti:
The latest attempt of the drug lobby
to discredit the health benefits of vitamins
Comments by Dr. Aleksandra Niedzwiecki on the observational study on micronutrient intake and mortality rates in older women:http://wwhttp://www4.dr-rath-foundation.org/THE_FOUNDATION/comment_on_study_oct-2011.html
Codex Alimentarius on askeleen lähempänä toteutumistaan! - Varsinkin nyt, kun perustuslakimme 1 § on lisätty kuulumisemme EU:n liittovaltioon.
Osa tieteellisistä tutkimuksista on todellakin pahasti tarkoitushakuisia! Ja pitäisi olla selvää, että esim synteettisissä ja luonnollisista lähteistä saatavissa vitamiineissa voi olla merkittävä ero elimistön kannalta.
VastaaPoistaHarmi, että tämänkin tutkimuksen takia monille voi tulla erinäisistä asioista aivan väärä kuva. Kiitos hyvästä kirjoituksesta!