perjantai 4. helmikuuta 2011

ONKO RUOALLA VAIKUTUSTA ADHD-LAPSIIN?


Optimaalinen ravinto on huomispäivän lääke.” - Linus Pauling, 2-kertainen jakamattoman Nobel-palkinnon saaja, 48 väitöskirjan kijoittaja, filosofian tohtori


  Terveellisen ruoan tärkeys hyvinvoinnillemme

Oulussa ilmestyvän Forum-lehden mielipideosastolla 27.7.2010 kirjoitti Marko Hoikkaniemi huolestumisensa ”kouluruoan arvostuksen vinoutumisesta ja opettajien esimerkin antamisen tärkeydestä kouluruokailussa.” 

Kirjoitin mielipideosastoon seuraavasti: 

  Aihetta huoleen on, kun joissakin kouluissa on automaatteja, joista saa runsaasti sokeria, elintarvikevärejä, keinotekoisia makeutusaineita sisältäviä tuotteita ”välipalaksi”, tai ne (esim. energiajuomat) käydään ostamassa välitunneilla kaupoista tai tuodaan mukana jo kouluun tullessa. Usein kouluruoka ei sitten maistu..

- Ja sitten ollaan ihmeissään ”ylivilkkaasta” (ADHD) ja aggressiivisesta käytöksestä luokissa, joissa koko luokan opiskelu ja opettajan huomio keskittyy pääasiassa kurinpitoon.

   Kirjassaan Petoksen siemenet - Voiko kuluttaja luottaa geeniruokaan? (Like, Keuruu 2005) amerikkalainen Jeffrey M. Smith, filosofian tohtori, Institute of Responsible Technology- järjestön perustaja, kirjoittaa Barbara Reed Stitt´istä ja hänen tutkimuksistaan ruoan ja käytöksen välisistä yhteyksistä:
 ”Stitt tutustui ruokavalion merkitykseen ollessaan ehdonalaisvalvojana, ja hän muutti aivan ensimmäiseksi valvottaviensa ruokavalion ja onnistui kerta toisensa jälkeen muuttamaan 80 %:lla näistä ihmisistä heidän koko elämänsä; tuottaviksi ja terveiksi yhteiskunnan jäseniksi.”

Stitt kirjoitti tuloksistaan kirjan: Food and Behavior, A Natural Connection, Natural Press, Manitowoc, Wisconsin, 1997, sen jälkeen kun hän oli tehnyt kokeita lukiolaisilla, ja tämän suunnitelman olivat hyväksyneet myös kouluviranomaiset.

   Koulusta poistettiin kaikki automaatit ja kouluruoka alettiin valmistaa tuoreista perusraaka-aineista valmisruokien sijasta.
 – Vaikutus oli suorastaan mullistava. Koulu rauhoittui, arvosanat nousivat, oppilaat käyttäytyivät ja keskittyivät aiempaa paremmin. Viiden vuoden kuluttuakaan koulussa ei enää ollut ongelmia aseiden tai huumeiden kanssa, koulun keskeyttämisiltä, erottamisilta ja itsemurhilta oli vältytty kokonaan.

   Ruokavaliolla voi siis olla huomattavia vaikutuksia ihmisen käytökseen, mielialaan, tyytyväisyyteen ja elämän laatuun yleensä.

Vuonna 2002 brittiläisen David Hide Asthma and Allergy Research Centre-tutkimuslaitoksen tekemässä, 277:lle 3-vuotiaalle lapselle tehdyssä kaksi viikkoa kestäneessä kokeessa todettiin, että jo reippaasti alle elintarvikeviraston lapsille  suosittelemien sallittujen väri- ja säilöntäaineiden määrät, joita kokeessa oli lisätty lasten hedelmämehuihin, aiheuttivat ainakin neljännekselle brittilapsista raivokohtauksia, yliaktiivisuutta ja allergiaa.

  ” Jos kerran lisäaineilla ja roskaruoalla on näin rajuja vaikutuksia pikkulapsiin, nuoriin ja ehdonalaistaan suorittaviin rikoksentekijöihin, kuinka suuri osa ihmisten kokemasta ärtymyksestä, keskittymisvaikeuksista, levottomuudesta, unettomuudesta, suuttumuksesta ja masennuksesta onkaan ruokavalion sanelemaa?
Tiede ei tähän osaa vielä vastata. Ruoan vaikutusta henkiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiin ei oteta perinteisissä elintarvikkeiden turvallisuusarvioinneissa huomioon. Eikä näitä vaikutuksia ole toistaiseksi tutkittu myöskään geenimanipuloidun ruoan osalta” kirjoittaa tri. Jeffrey M. Smith.

  Hyvällä ravinnolla on elinikää nostava ja jopa sairauksia ennalta ehkäisevä vaikutus. Tästä on tutkimuksia myös vakavia psyykkisiä sairauksia koskien. Tällöin on hyvä käyttää lisänä ravintolisiä ja varsikin omega-3-rasvahappoja.
(Kannattaa lukea esim. tri Matti Tolosen kirja Masennuksen hoito ja  Joan Mathews Larsonin, PhD. kirja Vapaudu masennuksesta luonnon keinoin. Lootuskirja)

   Oikea ravinto on siten tärkeää huomioida sekä yksilölle että yhteiskunnalle tärkeänä vaikuttajana sekä myös tulevia terveydenhoitokustannuksiamme arvioitaessa uudessa terveydenhuoltojärjestemässämme.
         
4.2.2011 Ja tulihan tähän vahvistusta Lancet-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta http://yle.fi/uutiset/terveys_ja_hyvinvointi/2011/02/ruokavalio_saattaa_selittaa_adhd-oireet_osalla_lapsista_2339831.html

Geenimanipulaatiosta Olli Tammilehdon artikkeli :http://gamma.nic.fi/~otammile/seedsdec.htm

                                             * * * * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti