sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Psykiatrian käsikirja DSM-5 ilmestyy

Psykiatrian mielipiteet jakautuivat, kun mentaalisen terveyden ´raamattu´ tuomittiin 

 Lähde:  http://www.newscientist.com/article/dn23487-psychiatry-divided-as-mental-health-bible-denounced.html/

Vierailevana pääkirjoitus: "One manual shouldn't dictate US mental health research = Yhden käsikirjan ei pitäisi sanella Yhdysvaltojen mentaaliterveyden tutkimusta"; Allen Frances

Maailman suurin mentaalisen terveyden tutkimuslaitos hylkää uusimman version psykiatrian "raamatusta"  – the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (= DSM-5), kyseenalaistaen sen paikkansapitävyyden  (questioning its validity)  ja tuoden julki, että "mentaalisia sairauksia potevat potilaat ansaitsevat parempaa". Tämä pommi tulee julkisuuteen vain muutama viikko ennnen tämän käsikirjan viidennen tarkistuksen julkaisemista, nimeltään DSM-5.

29.4.2013 Thomas Insel, US National Institute of Mental Health (NIMH)´in johtaja, puolusti suuren muutoksen tekemistä luokittelemasta sairauksia, kuten kaksisuuntainen mielialahäiriö ja skitsofrenia vain henkilön oireiden perusteella. Sen sijaan Insel tahtoo mielen sairauksien diagnosoimista objektiivisemmin käyttäen perinnöllisyystiedettä ( be diagnosed more objectively using genetics), aivokuvauksia, joilla voidaan osoittaa aktiiviset, epänormaalit toiminnat, ja käyttämällä kognitiivista testausta.

Tämä tarkoittaisi tämän American Psychiatric Association´in   julkaiseman käsikirjan hylkäämistä, joka on ollut psykiatrisen tutkimuksen kantava voima 60 vuoden ajan. 

DSM on sotkeutunut riitoihin usean vuoden ajan ( DSM has been embroiled in controversy ). Kriitikot ovat sanoneet tämän käsikirjan jääneen jälkeen hyödyttömänä  (outlasted its usefulness), ja se on käännellyt vaivoja, jotka eivät ole todellisista lääketieteellisistä tiloista johtuvia sairauksia, ja se on ollut farmaseuttisen teollisuuden kohtuuttoman vaikutuksen alaisena, kun  tämä etsii uusia markkinoita lääkkeilleen.

On myös valitettu siitä, että monien sairauksien laajennetut määritykset ovat johtaneet sairauksien ylidiagnosointeihin (over-diagnosis of conditions) , esimerkkinä kaksisuuntainen mielialahäiriö (bipolar disorder) ja ADHD  (attention deficit hyperactivity disorder).

Nyt Insel on sanonut blogipostituksessaan  (in a blog post), jonka julkaisi NIMH, että hän haluaa täydellisen muutoksen diagnooseihin, ja niiden tulee perustua tieteeseen (diagnoses based on science) oireiden sijasta. 

"Toisin kuin määritelmämme iskeemisestä sydäntaudista, lymfoomasta tai AIDS´ista, ovat DSM´n diagnoosit  perustuneet yksimielisyyteen kliinisten oireiden joukosta, joihin ei ole minkäänlaista objektiivista (laboratorio)diagnosointijärjestelmää," sanoo Insel. " Muussa lääketieteessä tämä vastaisi sellaisten diagnosointimenetelmien luomista, jotka perustuvat rintakivun luonteeseen tai kuumeen laatuun." 

Insel toteaa, että muualla lääketieteessä tämänkaltaiset oireisiin perustuvat diagnoosit  ovat olleet kiellettyjä viimeisten 50 vuoden ajan, koska tiedemiehet ovat oppineet, että yksin oireet viittaavat harvoin hoidon parhaimman hoidon valintaan.

Jotta biologiaan perustuvaan diagnosointiin voitaisiin siirtyä nopeammin, Insel antaa etusijan lähestymistavalle, jonka kokosi 18 kuukautta sitten NIMH´ssä alulle pantu ohjelma nimeltään Tutkimusalan Kriteerit- Projekti (Research Domain Criteria project ).

Tämä lähestymistapa perustuu ajatukseen, että mentaaliset sairaudet ovat biologisia ongelmia, joihin liittyy aivopiiritoimintoja, jotka määräävät käsityskyvyn, tunteitten ja käyttäytymisen erityisiä toimintatapoja. Mieluummin näitten ongelmien kuin oireiden hoitoon keskittymisen toivotaan tarjoavan potilaille parempia tulevaisuuden näkymiä.   

"Emme voi onnistua. jos käytämme DSM´n kategorioita ´gold standard´ina´ (=parhaana mittapuuna)," sanoo Insel. "Siksi NIMH tulee suuntaamaan tutkimuksensa pois DSM´luokituksista," sanoo Insel.

Tunnetuimmat psykiatrit, joihin New Scientist-lehti otti yhteyttä, kannattavat laajalti Insel'in rohkeaa aloitetta. He sanovat kuitenkin, että Insel´in visio toteutuu, kun sille annetaan aikaa, ja siihen asti diagnosointi ja hoidot tulevat perustumaan oireiden pohjalle.

Insel tiedostaa, että hänen ehdotuksensa toteutuminen vie aikaa - ehkä ainakin vuosikymmenen, mutta hän näkee tämän ensimmäisenä askeleena "täsmälääketieteen"  toteutumisesta kohti sitä, mitä hän nimittää syövän diagnoosin sekä hoidon muuntamiseksi.

"Tämä on mahdollisesti pelin muutosta, mutta sen pitää perustua tieteellisyyteen perustuvaan luotettavaan tieteeseen," sanoo Simon Wessely  Institute of Psychiatry at King's College London´ista. "Tämä on ennemminkin tulevaisuutta varten kuin nykyisyyttä, mutta kaikki, mikä parantaa ymmärtämistä oppia tautien synnystä ja sairauksien perinnöllisyysteiteestä, tulee olemaan parempaa [kuin oireisiin perustuva diagnosointi]."

Michael Owen University of Cardiff´ista, joka oli psykoosia tutkivassa DSM-5- ryhmässä,  on samaa mieltä. "Tutkimuksen täytyy murtatua ulos nykyisestä diagnosointikategorioiden pakkopaidasta," hän toteaa. Mutta Wessely´n tavoin , hän sanoo, että on liian aikaista poistaa olemassa olevat luokittelut.

"Nämä ovat todella monimutkaisia sairauksia," sanoo Owen. "Neurotieteen ymmärtäminen tarpeeksi syvällisesti ja yksityiskohtaisesti uuden diagnosointimenetelmän rakentamiseksi tulee viemään kauan aikaa, mutta sillä välin kliinikoiden pitää edelleen tehdä työtään."

David Clark University of Oxford´ista sanoo olevansa hyvillään, että NIMH rahoittaa teiteeseen perustuvaa poikkitieteellistä diagnosointia nykyisistä sairausluokituksista."Kuitenkin potilaan hyöty on luultavasti aika huonoa, ja sitä pitää tarkistaa," hän sanoo.

Väittely tulee todennäköisesti puhkeamaan julkisemmin tulevana kuukautena, kun Amerikan Psykiatriyhdistys ( American Psychiatric Association ) pitää vuosikokouksensa San Francisco´ssa, missä DSM-5  julkaistaan ja kesäkuussa Lontoossa, kun Institute of Psychiatry pitää 2-päiväisen kokouksen  (two-day meeting)  DSM´stä.

                                                         * * * * *

Suomessa ja kautta koko maailman on psyykkisten sairauksien luokitusjärjestelmä DSM-4 käytössä.
Nyt on hyvä, että sitä kritisoidaan, sillä lääkkeellinen, kemikaaleilla tapahtuva hoitomenetelmä on yleisimmässä käytössä kaikkialla. Voimavaroja esim. Suomessa ollaan vähennetty lopettamalla potilaille tarkoitettuja hoitopaikkoja kautta maan. Tämä ongelma on varsinkin nyt räjähtämässä käsiin, kun terveydenhuoltouudistuksen rahoitusongelmat ovat käsittelyssä ja hoitopaikkoja vähennetään edelleen. Mielenterveysongelmaiset on jo jätetty vain  lääkkeitten varaan ja selviytymään pääasiassa yksin, syrjäytyen,  ja heidän panoksensa koko yhteiskuntaan tulee aina vain hiipumaan.

Tilanne vaatii erittäin pikaista korjaamista!

http://elamakasissamme.blogspot.fi/search/label/psykiatriset%20diagnoosit

 http://elamakasissamme.blogspot.fi/search/label/psykiatria

 http://elamakasissamme.blogspot.fi/search/label/skitsofrenia

http://elamakasissamme.blogspot.fi/search/label/psyykenl%C3%A4%C3%A4kkeet

 ADHD´n ´löytäjä´ tunnustaa kuolinvuoteellaan, että se on fiktiota!
http://one-vibration.com/profiles/blog/show?id=2127676%3ABlogPost%3A1228002&xgs=1&xg_source=msg_share_post#.UZk3hkrm5mP

Tarvitaako kemiallisia psyykenlääkkeitä? 
 https://www.ihealthtube.com/video/herb-could-replace-30-todays-psychiatric-drugs

Antidepressantit kaksinkertaistavat itsemurhariskin: http://healthimpactnews.com/2016/study-big-pharmas-smoking-gun-antidepressants-proven-to-double-suicidality/

 http://magneettimedia.com/professori-szasz-kertoo-mita-psykiatria-on/

1 kommentti:

  1. http://elamakasissamme.blogspot.fi/2013/04/mielenterveyden-kriteerit.html

    VastaaPoista