maanantai 8. helmikuuta 2016

IBUPROFEENI ja NSAID-lääkkeet

DR. MICHAEL NOONAN

Miksi FDA varoittaa amerikkalaisia ibuprofeenin vaaroista

Postitettu  27.6. 2015, at 11:12 a.m.

Alkuperäinen artikkeli: http://bangordailynews.com/2015/07/27/health/why-the-fda-is-warning-americans-about-ibuprofen/

Ibuprofeeni, myydään Amerikassa nimillä Motrin ja Advil (Suomessa Ibumax, Ibumetin, Ibuprofeeni) ja muut anti-inflammatoriset tulehduskipulääkkeet ovat nyt uutisissa  in the news taas, eikä niinkään hyvästä syystä. USAn Food and Drug Administration FDA nousee takajaloilleen ja varoittaa  ramping up its warnings näitten lääkkeitten riskeistä aiheuttaa sydänkohtauksia ja aivoinfarkteja. Näihin lääkkeisiin kuuluvat  myöskin Celebrex, Aleve, Naprosyn ja Toredol sekä Naprometin.. (Asperiinia ei laskettu mukaan tähän  äskeiseen varoitukseen.)

On jo jonkin aikaa tiedetty,  että näillä lääkkeillä  — joita nimitetään ei-steroidisiksi, tulehduksen vastaisiksi lääkkeiksi eli NSAID-lääkkeiksi. — on vakavia haittavaikutuksia ja että ne ovat suurin syy lääkkeistä johtuville vaurioille. Niiden arvioidaan aiheuttavan ainakin 16 000 kuolemaa vuosittain ja ´lähettävän´ ihmisiä ensiapuun USAssa 16,000 deaths per year and send 100,000 people to the emergency room in the U.S. Yleisin niiden aiheuttama haitta ovat vatsahaavat ja niihin liittyvät verenvuodot. Tosiasiassa jotkut lääkärit määräävät lääkkeitä vatsahappojen vähentämiseen minimoidakseen NSAID-lääkkeiden vatsaa tuhoavia vaikutuksia. (Tällä lääkkeellähän ei ole itsellään omia haittavaikutuksia.)

Tutkimuksissa on havaittu näyttöä lisääntyneestä riskista saada muita haittavaikutuksia, mm. eteiskammioiden värinää atrial fibrillation, jossa sydämen lyöntitiheys nopeutuu ja heikkenee; munuaisvaurioita kidney damage; ja paranemisen hidastumista tai estymistä  delayed or blocked healing,  sekä luunmurtumia että pehmytkudosvaurioita.

FDA kumosi itse "lasten asperiinin" käytön sydänkohtausten ja infarktien ennalta ehkäisijänä reversed itself , todeten, ettei sen käyttö vähennä kuolemia, vaan alistaa potilaan merkittäville haittavaikutuksille.  
NSAID-lääkkeiden käytöstä meitä varoitetaan suurentamasta niiden annosta, ottamasta niitä liian pitkäaikaisesti, tai älttämään vain yhtä tämhän ryhmään kuuluuvaa lääkettä kerrallaan. Mutta ei esitetä mitään todistusauneistoa siitä, mikä johti näihin jyrkkiin varoituksiin, jotka osoittavat jopa näin lyhyiden lääkekuurien suositeltujen annosten voivan aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia. 

Tri. Judy Racoosin, varajohtaja  FDA’n  Division of Anesthesia, Analgesia, and Addiction Products- osastolta, sanoi tästä NSAID-lääkkeiden uudesta käyttövaroituksesta: “Ei ole osoitettu mitään haitatonta  käyttöaikaa.” Hän tähdensi myös sitä tosiasiaa, että kun jo sydänsairautta sairastavilla voi olla suurempi alttius, niin jopa ne, joilla ei ole lainkaan sydänsairaushistoriaa, saattavat saada haitan ottamalla näitä lääkkeitä.   

Minulla on parempi ehdotus. Kannattaisiko käyttää mieluummin luonnollisia hoitoja kuin lääkettä, jolla on mahdollisesti vakavia haittavaikutuksia? Vaikka NSAID-lääkkeitä käytetään moninaisissa tapauksissa, niin suurinta osaa niistä käytetään kroonisiin nivel- ja lihaskipuihin. Kuitenkin näitä ongelmia voidaan hyvin hoitaa erilaisilla hoitotavoilla mm. käsittelyillä, hieronnalla ja akupunktiolla. Joillekin potilaille yksinkertainen elämäntapamuutos, kuten vehnän ja virvoitusjuomien poisto käytöstä, tekee suuren vaikutuksen. Käytämme myöskin ravintolisiä ja tulehdusta lievittäviä yrttejä hyvällä menestyksellä.

Monet potilaistamme, joilla on krooninen kipu, pystyvät luopumaan NSAID-lääkkeistään ja vaihtamaan yhteen tai useampaan näistä turvallisista vaihtoehtohoidoista, tai ainakin rajoittamaan lääkkeidenkäyttöään tilapäiseen annokseen liikakäytön sijasta, tai vain sadesäiden aikaiseen käyttöön. (Kyllä, se vaikuttaa kipukynnykseen.)

Tähän ryhmään kuuluvat potilaat, jotka ovat ottaneet näitä lääkkeitä vuosikymmenien ajan. Ei ole harvinaista, että potilaalle ovat lääkärit määränneet näitä lääkkeitä, eikä reseptin käyttöä ole koskaan tarkistettu  uudestaan, ei vaikka se olisi ollut käytössä vuosikausien ajan. Myöhemmin potilaalle on annettu toinen lääke tulehduslääkkeen haittavaikutuksia peittämään, tai häntä testataan monin testein määrittelemään, miksi hänelle on tullut näitä uusia terveysongelmia, joita nämä NSAID-lääkkeet ovat voineet aiheuttaa. Käyttämällä ensisijaisesti luonnosta saatavia lääkkeitä potilaat välttyvät tältä "reseptilääkeryöpyltä", jossa yhden lääkkeen käyttö johtaa yhä lisääntyvien ja lisääntyvien lääkkeiden käyttöön sekä terveyden heikkenemiseen.    

Tri. Michael Noonan työskentelee kiropraktikkona, kiropraktisena akupunktiohoitajana ja käyttää muita hyvinvointiterapioita Old Town´issa. Hänet tavoittaa osoitteesta: noonanchiropractic@gmail.com.

                                                        * * * * *

Tavallinen särkylääke vie vanhuksia sairaalaan:
http://www.iltalehti.fi/terveys/2016022621173856_tr.shtml

 https://wddty.com/news/2016/03/painkillers-as-lethal-as-vioxx-still-on-the-market-1.html

 http://elamakasissamme.blogspot.fi/2016/02/ibuprofeeni-ja-nsaid-laakkeet.html

Ibuprofeeni tappaa tuhansia joka vuosi: http://www.collective-evolution.com/2016/03/09/ibuprofen-kills-thousands-each-year-so-heres-the-alternative/

Tappava psykiatria ja lääkinnän harha:  http://www.sitruunakustannus.fi/tappava-psykiatria-ja-laumlaumlkinnaumln-harha.html

Näin lääkkeitä markkinoidaan lääkäreille: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014101118590592_uu.shtml

Vältä näitä lääkkeitä:  http://english.prescrire.org/Docu/DownloadDocu/PDFs/DrugsToAvoid_2016update.pdf

http://elamakasissamme.blogspot.fi/2015/03/parasetamoli.html

http://elamakasissamme.blogspot.fi/2016/04/vaihtoehtoja-kipulaakkeille-miksi.html 

 http://undergroundhealthreporter.com/pedicularis-for-pain-relief/#axzz45q3xdF32

 http://www.cbc.ca/news/health/pfizer-recall-children-1.3447474

 http://www.losethebackpain.com/mostdangerouspainmedications.html

 http://www.mercola.com/infographics/nsaids.htm?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=secon&utm_campaign=20170221Z1&et_cid=DM134495&et_rid=1895484157

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti