sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

45 x Sitruunaa

45 Sitruunan käyttötapaaa, jotka vievät sukat jalastasi!

lemon-13266_640

Useimmille ihmisille ovat tuttuja perinteiset sitruunan käyttötavat lievittää kurkkukipua ja lisätä vähän sitruunaa mausteeksi ruokiin. Kuitenkin sitruunoitten laajemmat käyttömahdollisuudet ylittävät yleisen tietoisuuden ja kun luet seuraavan luettelon, haluat todennäköisesti varastoida ainakin muutamia sitruunoita keittiöösi säännöllisesti.

1. Raikastaa Jääkaapin
Poista helposti jääkaapista hajut. Sipaise sitruunamehua pumpuliin tai pesusieneen ja jätä vaikuttamaan jääkaappiin useiksi tunneiksi. Varmistu, että heität pois kaikki pahanhajuiset tarvikkeet, jotka saattavat aiheuttaa pahaa hajua.  

2. Korkea Verenpaine
Sitruuna sisältää kaliumia, joka säätelee korkeaa verenpainetta ja vähentää pahoinvointia ja huimausta.

3. Estää Kukkakaalin Tummentumisen 
Kukkakaali ruskehtuu helposti jopa pienestäkin keittämisestä. Voit varmistua valkoisten kasvisten pysymisen valkoisina puristamalla teelusikallisen verran tuoretta sitruunamehua niitten päälle ennen kuumentamista.

4. Mielenterveys
Sitruunavesi voi parantaa myös mielialaa ja vähentää masennusta ja stressiä. Pitkänmatkan kävelijät ja maailmanmatkaajat samoin kuin tutkimusmatkailijat pitävät sitruunaa Jumalan lahjana. Kun väsyminen alkaa, sitruunaa voi imeä sen päälle tehdystä reiästä. Tämä on nopeasti vaikuttava lääke ja se virkistää aivan  uskomattomalla tavalla. 

5. Raikastaa Leikkuulaudat
Eikä ole ihme, että keittiösi leikkuulauta haisee! Käytät sitä kuitenkin sipulien pilkkomiseen, valkosipulin murskaamiseen ja kalan käsittelyyn. Päästäksesi hajusta ja  puhdistaaksesi leikkulaudan, hiero se kaikkialta sitruunanpuolikkaalla tai pese se laimentamattomalla mehulla suoraan pullosta.

6. Hengitysongelmat 
Sitruunavesi voi vähentää hengitysteissä olevaa limaa; ja se voi myös auttaa hengittämään oikein ja auttaa näin astmaatikkoa.

7. Hoitaa Niveltulehdusta ja Reumatismia 
Sitruuna on diureetti, nesteen poistaja  – auttaa virtsan erittymisessä, mikä taas auttaa vähentämään tulehdusta huuhtelemalla myrkkyjä ja bakteereita kehosta ja helpottaa samalla artriittia, niveltulehdusta ja reumatismia.  

8. Ehkäisee Munuaiskivien Syntymistä 
Säännöllinen virkistävän juoman käyttö  —  tai itse sitruunamehun sekoittaminen veteen  — voi lisätä virtsan sitraattimäärän, eli virtasassa olevan kemikaalin tuotantoa, joka ehkäisee kiteitten muodostumisen, jotka taas voivat kasaantua munuaiskiviksi ( prevents the formation of crystals that may build up into kidney stones.)

9. Pitää Hyönteiset Poissa Keittiöstä
Et tarvitse hyönteismyrkkyjä tai muurahaispyydyksiä saamaan ne pois keittiöstäsi. Tähän auttaa sitruunakäsittely. Ruiskuta aluksi vähän sitruunamehua oven- ja ikkunanpieliin. Purista sitten sitruunamehua  kaikkiin mahdollisiin koloihin ja rakoihin, misttä muurahaiset pääsevät sisälle. Lopuksi sirottele pieniä sitruunan kuoren viipaleita sisääntulon ulkopuolelle. Muurahaiset saavat viestin, etteivät ne ole tervetulleita.   Sitruunat karkottavat myös torakoita ja kirppuja: Sekoita yksinkertaisesti neljän sitruunan mehu (ja niiden kuoret) 2 litraan vettä ja pese sillä lattiat; sitten voit katsella kirppujen ja torakoiden katoamista. Ne vihaavat tätä hajua.

10. Anti-Aging: Ikääntymisen esto
Sitruunavesi vähentää vapaitten radikaalien muodostumista, jotka ovat vastuussa ihon vanhenemisesta ja iho-ongelmista. Sitruunavesi on kaloritonta ja antioksidanttista.

11. Hedelmien ja Kasvisten Pesuun
Et voi koskaan tietää millaisia hyönteismyrkkyjä tai likaa piileksii suosikkihedelmäsi tai -vihanneksesi pinnalla. Viipaloi sitruunastasi siivu ja purista yksi teelusikallinen sitruunamehua sumutinpulloosi  (squeeze out one tablespoon of lemon juice into your spray bottle.) Sitruunamehu on luonnollinen desifiointiaine ja jättää hedelmiini ja kasviksiisi myös hyvän hajun.

12. Hoitaa Tulehduksia
Sitruunavesi voi ehkäistä nielutulehduksia antibakteerisen vaikutuksensa avulla. Jos suolavesi ei auta, kokeile sitruunamehulla kurlausta.

13. Poistaa Jätteittesi Hajun 
Jos jätteet alkavat haista ällöttävältä, tässäpä helppo tapa poistaa haju: Säästä ylimääräiset sitruunan ja appelsiinin kuoret ja pistä ne säkin pohjan alle. Toista tämä joka toinen viikko pitääksesi hajun raikkaana.

14. Pitää Guacamolen Vihreänä
Olet saattanut valmistaa guacamolea pitkin päivää suuria juhlia varten, etkä halua sen ruskettuvan huipultaan ennen vieraiden saapumista. Ratkaisu:  Pirskottele haluamasi määrä tuoretta sitruunamehua sen päälle ja se säilyy tuoreena ja vihreänä. Sitruunamehun maku täydentää luonnollisesti avocadon tavoin guacamolen makua. Valmista hedelmäsalaatti myös etukäteen tunteja ennen käyttöä. Purista vähän sitruunamehua omenaviipaleille ja ne pysyvät lumivalkoisina.

15. Puhdistaa Veren
Kulutamme paljon roskaruokaa, jossa on paljon säilytysaineita ja kenotekoisia makeutusaineita. Tämä kasaannuttaa paljon myrkkyjä vereen ja kehoon, mutta päivittäinen sitruunaveden käyttö auttaa puhdistamaan veren.

16. Tekee Nahistuneesta Salaatista Rapeaa   
Älä heitä nahistunutta salaattia roskiin. Pienellä määrällä sitruunamehua voit sen sijaan pirskotella salaatin. Lisää puolikkaan sitruunan mehu kulholliseen kylmää vettä. Pane sitten nahistunut salaatti siihen ja pidä sitä jääkaapissa tunnin ajan. Varmista, että kuivaat lehdet huolellisesti ennen niitten panoa salaatteihin tai voileiville. 

17. Suun Terveydeksi
Sitruunmehu lopettaa ikenien verenvuodon ja vähentää hammaskipua.

18. Vaalentaa Ikäläiskiä   
Miksi ostaa kalliita voiteita, jos sinulla on sitruunamehua? Maksaläiskien tai pisamien vaalentamiseen koeta levittää sitruunamehua suoraan hoidettavalle alueelle. Anna vaikuttaa 15 minuuttia ja huuhtele sitten ihosi puhtaaksi. Tämä onv turvallinen ja tehokas ihon kirkastamiskeino.

19. Tee Vaaleita Raitoja hiuksiin 
Salonkikelpoisten raitojen tekemiseksi lisää 1/4 kupillista sitruunamehua 3/4 kupillisen osaan vettä ja huuhtele hiukseski tällä sekoituksella. Istu sitten auringossa kunnes hiukset ovat kuivuneet. Vaikutuksen maksimoimiseksi toista kaikki kerran päivässä viikon ajan. 

20. Tee Huoneilman  Tuoksu/Kostuttaja
Koti-ilman raikastaminen ja kosteuttaminen kuivina talvipäivinä: Tuoksuta oma huoneesi, ja kaksinkertaista ilman kosteus ( Make your own room scent that also doubles as a humidifier.) Jos omistat puu-uunin, sijoita  emaloitu valurautainen kannu tai kulho sen päälle, täytä kulho vedellä, lisää sitruunan (ja/tai appelsiinin) kuoria, kanelitankoja, neilikoita ja omenan kuoria. Jos puu-uunia ei ole? Käytä sen sijaan liettä ja anna veden sitten kiehua hiljalleen säännöllisesti näin.   

21. Puhdista ja Valkaise Kynnet 
Hemmottele käsiäsi ilman manikyristiä.Lisää puolen sitruunan mehu kupilliseen lämmintä vettä ja liota sormenpäitä seoksessa 5 minuuttia.  Työnnä kynsinauhoja ylös, ja hiero vähän sitruunankuorella kynsiä eteen ja taakse päin.

22. Puhdista Kasvosi
Hävitä näppylät luonnollisesti taputtelemalla sitruunamehua mustapäihin ja purista ne pois päivän kuluessa. Voit myös pestä kasvosi sitruunamehulla luonnollisena pudistuksena ja kuorintana. Ihosi paranee muutaman päivän hoidon jälkeen. Sitruunavesi on myös viilentävää, paras tapa kuumottelun poistoon. 

23. Raikasta Hengityksesi
Valmista ex tempore-suuvesihuuhde huuhtelemalla sitruunamehulla suoraan pullosta. Nielaise ja saat pitkävaikutteisen hengenraikastusvaikutuksen. Sitruunahappo mehussa muuttaa suun pH´ta tappaen bakteereita, jota aiheuttavat pahanhajuisen hengityksen. Huuhtele suu vedellä muutaman minuutin kuluttua, koska pitkäaikainen altistuminen sitruunan sisältämälle sitruunahapolle saattaa vahingoittaa hammaskiillettä. 

24. Hoitaa Hilsettä   
Jos kutiava, hilseilevä hilse saa sinutv raapimaan päätäsi, helpotus voi olla niinkin lähellä kuin jääkaappisi.   Hiero vain 2 ruokalusikallista sitruunamehua päänahkaasi ja huuhtele vedellä. Sekoita sitten teelusikallinen sitruunamehua kupilliseen vettä ja huuhdo hiukset sillä. Toista tämä päivittäin kunnes hilse häviää. 

25. Pääse Vaikeista Tahroista Marmoripinnoilla
Pidät ehkä marmoria kivenä, mutta oikeasti se on kivettynyttä kalkkia (nimeltään myös vanhoja näkinkenkiä). Tämä selittää, miksi se on huokoista ja tahriintuu ja menee helposti pilalle. Näitten pinttymien poistaminen voi olla vaikeaa. Jos pesemällä ei saa itsepäistä likaa pois, koeta tätä: Halkaise sitruuna, upota hedelmäliha pieneen määrään suolaa ja hankaa voimakkaasti pinttymää. Mutta tee näin vain, kun mikään muu ei auta, happo voi vahingoittaa marmoria. Huuhtele hyvin. Use These Lemons To Clean – Easy and Effective

26. Poista Marjatahrat
Oli todella mukavaa poimia omat marjat, mutta nyt sormesi ovat värjääntyneet marjamehusta, joka ei lähde vaikka kuinka hankaat saippualla ja vedellä. Kokeile käsien pesua laimentamattomalla sitruunamehulla, odota muutama minuutti ja pese lämpimällä saippuavedellä. Toista kunnes kädet ovat värittömät.

27. Pehmitä Kuivat, Hilseilevät Kyynärpäät 
Kutiavat kyynärpäät ovat itsessäänkin tarpeeksi hankalat, mutta ne myös näyttävät kamalilta. Jotta saat kyynärpäät näyttämään (ja tuntumaan) paremmilta, sekoitä ruokasoodaa sitruunamehuun ja tee siitä rauhoittava, pehmittävä ja kuoriva hoitava hankaustahna, ja hiero sitä kyynärpäihin. Huuhtele jäseniäsi sekoituksella, jossa on yhtäsuuri määrä sitruunamehua ja vettä, ja hiero sitten oliiviöljyä ja taputtele kuivaksi pehmeällä liinalla.   

28. Päänsäryt 
Sitruunamehu, jossa on muutama teelusikallinen kuumaa teetä, on maailmaa nähneen New York´in baaritarjoilijan hoitokeino niille, jotka potevat krapulapäänsärkyä - ja monista muista syistä johtuvia päänsärkyjä. Hän käännyttää asiakkaansa käyttämään tätä hoito-ohjelmaa ja vierottaa heidät täysin särkylääkkeiden käytöstä.  

29. Vilunväreet ja Kuumeet 
Vilunväreet ja kuumeet saattavat johtua monenlaisista syistä; kuitenkin sitruuna on aina hyödyllinen lääke. Espanjalaiset lääkärit arvostavat sitruunaa pettämättömänä ystävänä.

30.Kurkkumätä
Jätä rokote väliin tämän sairauden hoidosta. Sitruunanmehu-Hoito osoittautuu yhä edelleenkin  tehokkaimmaksi antiseptiksi ja tämän hedelmän tehokkaat ruoansulatusta edistävät ominaisuudet ovat ihailun kohteena kaikkialla maailmassa. Otetaan mehua joka toinen tunti, ja pitää nielaista 1/2 - 1 teelusikallista yhdellä kertaa. Tämä katkaisee väärän kalvon kurkusta ja sallii sen poistumisen. 

31. Emätinhygienia
Laimennettu sitruunamehu on turvallinen ja järkevä emättimen hoitotapa. Vaikka se on tehokas antisepti, ei sillä kuitenkaan ole sellaista ärsyttävää vaikutusta kuin lääkehuuhteilla tai emätinpuikoilla.

32. Unohda Koimyrkyt 
Hurmaava ranskalainen tapa pitää komerot vapaina koi-, yöperhosista on ottaa kypsiä sitruunoita  ja pistellä niiden kuoriin kauttaaltaan mausteneilikoita. Hyvin pistellyt sitruunat neilikoineen kuivuvat hitaasti ja pitävät  komerot, vessat ja huoneet hyväntuoksuisina. 

33. Vatsan Terveys 
Ruoansulatusongelmat ovat yleisimpiä vaivoja, mutta lämmin vesi, jossa on sitruunamehua, on ratkaisu useimpiin ruoansulatusongelmiin. Sitruunamehu auttaa puhdistamaan verta, vähentää satunnaista huonoa ruoansulatusta, ummetusta, poistaa elimistön myrkkyjä, parantaa ruoan sulattamista ja vähentää limaa.  

34. Desinfioi Leikkuuhaavat ja Naarmut 
Lopeta verenvuoto ja desinfioi pikkuhaavat ja naarmut levittämällä muutamia tippoja sitruunamehua suoraan viiltohaavaan. Voit myöskin laittaa mehua vanutuppoon ja painaa lujasti vauriopaikkaa minuutin ajan. 

35. Lievittää sumakin (=Rhus radicans) aiheuttamaa ihottumaa 
Et tarvitse merellistä kalamiiniliuosta seuraavan kerran kun myrkkysumakki ´köynnöstelee´ sinua. Levitä vain sitruunamehua suoraan oireilevalle alueelle lievittämään kutinaa ja vähentämään ihottumaa. 

36. Poistaa Syylät ja Känsät
Olet varmaan kokeillut lukemattomia lääkkeitä syylien poistamiseksi eikä mikään näytä toimivan. Sivele seuraavan kerran pieni määrä situunamehua suoraan syylälle käyttäen vanutuppoa. Toista usean päivän ajan,  kunnes sitruunamehun hapot hävittävät syylän lopullisesti.

37. Valkaisee Hienot Kankaat  
Vältä uusien valkaisuaineista syntyvien läiskien syntyminen vaihtamalla tavallinen talouskloriinivalkaisuaine sitruunamehuun, joka on miedompaa muttei kuitenkaan tehottomampaa. Kastele hienon hienot kankaasi sekoituksella, jossa on sitruunamehua ja ruokasoodaa, ja anna vaikuttaa ainakin puoli tuntia ennen pesemistä.

38. Puhdista Tummuneet Messingit ja Kiillota Kromiesineet
Sano hyvästit tummuneille messinki-, kupari- tai ruostumattomasta teräksestä oleville esineille. Tee tahna  sitruunamehusta ja suolasta (tai korvaa suola ruokasoodalla tai viinikivellä) ja päällystä sillä vaurioitunut alue. Anna vaikuttaa 5 minuuttia. Pese sitten lämpimällä vedellä, huuhdo ja kiillota kuivaksi. Käytä samaa sekoitusta myös keittiön metallisen pesualtaan puhdistamiseen. Levitä tahna, hankaa varovasti ja huuhtele.    Poista kivennäiskerrostumat ja kiillota vesihanat ja muut pinttyneet kromiputket. Hankaa vain sitruunan kuorella niitä ja katso kuinka ne rupeavat kiiltämään! Huuhtele hyvin ja kuivaa pehmeällä rätillä.     

39. Vaihda Kuivapesuaineesi Toiseen
Hylkää kalliit kuivapesulalaskut (ja kovat kemikaalit) tällä kotitekoisella tempulla. Hankaa vain paidan tai puseron tummunutta aluetta yhtä suurella määrällä vettä ja sitruunamehua. Kainaloalueet näyttävät kuin uusilta ja tuoksuvat myös mukavasti.  

40. Paranna Pyykinpesuaineen Tehoa
Saadaksesi tehokkaamman puhdistavan vaikutuksen pane 1 kupillinen sitruunamehua pesukoneeseen sen ollessa käynnissä. Mehun luonnollinen valkaiseva vaikutus poistaa pinttymät ja ruosteen sekä  kivennäisten aiheuttamat värimuutokset puuvillaisista T-paidoista ja pikkuhousuista ja jättää vaatteisiin raikkaan tuoksun.  Vaatteet kirkastuvat ja tuoksuvat sitruunanraikkailta.

41. Poistaa Hometahrat Vaatteista  
Oletko koskaaan purkanut koko talven yli varastoimiasi vaatteita ja huomannut joissakin hometahroja?  Tee niiden poistamiseksi tahna sitruunamehusta ja suolasta ja hiero sitä vaurioituneelle alueelle ja kuivata vaatteet sitten auringossa. Toista prosessi, kunnes tahrat ovat hävinneet.

42. Poista Paha Haju Takasta
Mikään ei ole mukavampaa kylmänä talviyönä kuin lämmin tuli palamassa takassa, paitsi jos tuli ei satu haisemaan kamalalta. Seuraavan kerran kun tuli päästää huoneeseen lemua, kokeile muutaman sitruunan- kuoripalasen heittämistä liekkeihin. Tai polta vain muutamia sitruunankuoripalasia puitten seassa ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä. 

43. Neutraloi Kissan Kantokorin Hajut
Et tarvitse aerosolisuihketta neutraloimaan pahanhajuista kissan kuljetuslaatikkoa tai raikastamaan vessan ilmaa. Leikkaa muutama sitruuna puoliksi. Pane ne leikkauspinta ylöspäin asetille huoneeseen, ja pian ilma tuoksuu sitruunanraikkaalta.

44. Poista Haju Ilmankostuttajasta 
Kun ilmakostuttaja alkaa tuoksua pahanhajuiselta, poista haju helposti: Kaada 3 tai 4 teelusikallista sitruunamehua veteen. Tämä ei vain poista hajua vaan korvaa sen sitruunanraikkaalla sulotuoksulla. Toista muutamana viikon ajan, ja haju ei palaa.  

45. Vähentää Astman Oireita
Yleisen puhdistavan ruokavalion lisänä 2 teelusikallista sitruunamehua ennen jokaista ateriaa ja ennen nukkumaan menoa voi vähentää astman oireita.

* Jos käytät sitruunan kuorta ravinnossa, valitse orgaanisia sitruunoita vähentääksesi altistumistasi hyönteismyrkyille.
 
John Summerly on  ravintofysiologi, yrttiasiantuntija sekä homeopaatti. Hän johtaa luonnonmukaisen terveyden yhteisöä ja konsultoi urheilijoita, johtajia ja ennen kaikkea lasten vanhempia täydentävien terapioiden hyödyistä terveyden ylläpitämiseksi ja ongelmien ennalta ehkäisemiseksi.  


Lähteet :
 1. Prevent Disease
 2. Image Credit

4 kommenttia:

 1. Tohtori Joseph Mercola kertoo lisää sitruunan hyödyistä:

  http://foodfacts.mercola.com/lemon.html

  VastaaPoista
 2. Lisää hyötyjä sitruunasta, vaikkapa syöpään:
  http://www.naturalnews.com/043671_lemon_rind_cancer_cures.html

  VastaaPoista
 3. SITRUUNAA ja RUOKASOODAA - terveydeksenne:
  http://www.secretlyhealthy.com/lemon-and-baking-soda-miraculous-combination/

  VastaaPoista
 4. SITRUUNAA vieläkin:
  http://foodmatters.tv/articles-1/cheers-to-drinking-warm-lemon-water

  VastaaPoista