maanantai 24. lokakuuta 2016

Parasetamoli - vaarallisin käsikauppalääke särkyynAlkuperäinen artikkeli:
http://www.naturalhealth365.com/acetaminophen-pain-reliever-2005.html

 

Parasetamoli: Vaarallisin käsikaupasta saatava särkylääke tylenol

(NaturalHealth365) Useimmat ihmiset olettavat, että jos lääkettä myydään käsikaupassa, sen täytyy olla turvallinen. Kuitenkaan eivät ainoastaan suositelluilla annoksilla, vaan myös joillakin näistä lääkkeistä on vakavia haittoja ja sivuvaikutuksia: some of these drugs have serious risks and side effects. Kivunlievittäjä acetaminofen = parasetamoli on levottomuutta herättävä esimerkki.

Acetaminofen, myydään USAssa kaupanimellä Tylenol , ja möskin genneerisellä nimellä, on ollut apteekkien hyllyillä nyt jo vuosikymmenien ajan. Näin siitäkin tosiasiasta huolimatta, että sen käyttöön liittyy monia vaaroja, mm. parasetamolin yliannostelusta.


On pelottavan helppoa ottaa liian suuri annos parasetamolia

The risks of liver damage maksavaurion vaarat ja alkoholin käytön yhteisvaikutukset on tunnettu jo ainakin 1980-luvulta lähtien. Paaston aikainen käyttö voi myöskin aiheuttaa vakavia maksavaurioita.  

Jokaikinen vuosi parasetamolin vaaralliset maksavaikutukset aiheuttavat  56,000 ensiapukäyntiä, 100,000 puhelua myrkytyskeskuksiin, 26,000 siaraalahoitoon joutumista, ja yli 450 kuolemantapausta. Itseasiassa parasetamoli aiheuttaa enemmän akuutteja maksavaurioita kuin kaikki muut lääkkeet yhteensä.

Vaikka FDA ajaisi alas minkä tahansa vitamiineja tai ravintolisiä valmistavan yhtiön, joka aiheuttaisi tämänkaltaisia ongelmia, pysyy parasetamoli myyntihyllyillä adelleenkin.


Voitaisiinko tätä lääketehtaiden ja FDA´n käyttäytymistä kutsua rikollisuudeksi? 

  Huolimatta lukemattomista parasetamolin yliannosten aiheuttamista maksavauriotapauksista sen saavuttua markkinoille vuosikymmeniä sitten,  Johnson company´n sallitaan valmistaa sitä ja pitää lääke markkinoilla, ja sen myyntiä käsikaupassa jatketaan.  Vieläkinkö tarvitset lisää todisteita siitä, kenen etuja FDA oikeasti suojelee:  more proof of whose interests the FDA is really protecting?

Parasetamoli on maksatoksinen jopa sallituilla normaaliannoksilla otettuna. Kun elimistö metaboloi sitä, siitä vapautuu kehoon myrkyllistä  N-acetyl-benzoquinoneimine (NAPQI). Jopa pieni suositellun annoksen ylitys saattaa tuhota maksan ja johtaa yliannostukseen. 

Sellaiset tekijät kuten alkoholin käyttö ja paastoaminen pahentavat sen myrkyllisyyttä. Lähes puolet kaikista parasetamolin yliannoksista on vahinkoja, kuten sellaisissa tapauksissa, joissa ihmiset ottavat suositeltua annosta suuremman annoksen saadakseen ankaran kivun loppumaan.

   

Kuluttajien täytyy olla valppaina kaikkien lääkkeitten suhteen, jopa käsikauppalääkkeittenkin suhteen

Parasetamolin yliannostus voi tapahtua myös silloin, kun henkilö käyttää useampia lääkkeitä erilaisiin oireisiinsa eikä huomaa, että useimmat niistä sisältävät parasetamolia. Tällätavoin tarkoittamattomia parasetamolin yliannostuksia on itseasiassa vaikeampaa hoitaa, kuin tietyn määrän nielaiseminen, eikä sitä usein tiedetä. Vauvat ja lapset ovat erikoisen suuressa munuaisten sekä maksan toiminnan tuhoutumisen vaarassa , jos heille annetaan parasetamolia.

Se tosiasia, että tämä myrkyllinen kivunlievittäjä on edelleenkin myynnissä on kauhistuttavaa. Maksavaurioiden, yliannostusten sekä kuolemien määriä parasetamolin myrkyllisyyden aiheuttamina on mahdotonta hyväksyä, varsinkin siksi, että sitä myydään käsikaupassa kivun lievitykseen, ja jota kuka tahansa voi ostaa ilman reseptiä.

Vielä viimeisimpänä huomautuksena, näkyvämmät ja  enemmän tietoja sisältävät varoitukset pitäisi präntätä pakkauksseteleihin sekä lääketehtaitten että terveydenhuollon asiantuntijoiden julkaista. Toistaiseksi, huolimatta lukuistista pyynnöistä järjestää tiedotuskampanjoita ja lisätä turvallisuustoimenpiteitä ei FDA edelleenkään ole aloittanut mitään päättäväistä toimintaa. Toistaiseksi kuluttajien pitäisi jatkaa itse asioiden opettelemista ja toisten opettamista parasetamolin mahdollisista vakavista vaaroista.Lähteet:
http://www.huffingtonpost.com/2013/09/24/tylenol-overdose_n_3976991.html

http://www.lifeextension.com/magazine/2007/12/report_acetaminophen/Page-01

http://www.medicalnewstoday.com/articles/311949.php

http://www.medicalnewstoday.com/articles/310216.php

                                                        * * * * *

Etsi lisää tietoa tästä blogista hakusanalla: parasetamoli!

 http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2006/07/20/taking-tylenol-even-at-a-recommended-dose-can-harm-your-liver.aspx

 http://www.losethebackpain.com/mostdangerouspainmedications.html

 http://alternative-doctor.com/blog/tylenol-and-autism-link-real-cause/

 https://www.safeminds.org/blog/2015/09/11/acetaminophen-as-a-cause-of-the-autism-pandemic-it-makes-absolutely-no-sense-at-first/

https://greentot.wordpress.com/2008/07/09/acetaminophen-tylenol-paracetamol-autism/

 http://www.greenmedinfo.com/blog/tylenol-damaging-your-childs-brain

Ja suomeksi:
http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo40129&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth 

 http://www.naturalblaze.com/2017/06/acetaminophen-pregnancy-inhibit-masculinity.html?utm_source=Natural+Blaze+Subscribers&utm_medium=email&utm_campaign=35c68acf47-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_term=0_b73c66b129-35c68acf47-387880325

https://www.ingentaconnect.com/content/aarm/jrm/2013/00000002/00000001/art00003https://www.ingentaconnect.com/content/aarm/jrm/2013/00000002/00000001/art00003

https://www.naturalblaze.com/2017/06/acetaminophen-pregnancy-inhibit-masculinity.html

 https://www.naturalnews.com/2019-01-23-acetaminophen-can-induce-a-zombie-like-state.html

 https://elamakasissamme.blogspot.com/2010/10/nayttoon-perustuvaa-laaketiedetta.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti