lauantai 23. lokakuuta 2010

OHJEITA HYVÄÄN TERVEYTEEN


Äidin opetus: Älä ole “hyvä” potilas              

Lähde suomennokselle: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/10/22/a-lesson-from-mom-dont-be-a-good-patient.aspx

 Tri. Mercola | 22.10, 2010 | 11,513 views

Elizabeth Cohen kertoo tarinan, kuinka hänen äitinsä tila parani, kun hän jätti sisätautilääkärinsä ohjeen ´vain yksinkertaisesti hidastaa vauhtia´, ja alkoi etsiä muita mielipiteitä. 
Hän antaa myös ohjeita, kuinka pitää huolta omasta terveydestään ja että kuinka sinun ja terveydenhoitajasi tulisi olla samoilla linjoilla: Kysykää paljon kysymyksiä, älkää välittäkö siitä, pitääkö lääkärinne teistä, ja muistakaa, että te maksatte lääkärillenne hänen palveluistaan.

Lähde:

Tri. Mercolan kommentteja:
Elizabeth Cohen (Elizabeth Cohen offers some excellent patient advice) tarjoaa muutamia hyviä ohjeita potilaille tässä CNN´n Terveysraportissa:
  1. Kysele paljon. Jos et ymmärrä jotakin, kysy selvennystä.. Muista: terveytesi riippuu omasta kyvystäsi ymmärtää se ,mitä lääkärisi kertoo sinulle.                                                                         
2.  Älä välitä siitä, pitääkö lääkärisi sinusta… Koska on luonnollista haluta, että sinusta     pidetään, terveytesi tulee kuitenkin ensimmäiseksi asiaksi  ja vasta sitten yleinen hyväksyntä toiseksi.

3.   Muista, että tämä on molemminpuolista liiketoimintaa. Sinä maksat lääkärille hänen palveluksestaan; sinä et ole hyväksyntäkilpailussa…

Ihmisten luonnollinen taipumus on, että suurin osa ei halua jossain vaiheessa elämäänsä vaikuttaa toisten silmissä "vaikealta". Liitä tämä taipumus nyt siihen perinteiseen ideologiaan, että lääkärit ”tietävät parhaiten” ja siten saatat joutua helposti siihen tilanteeseen, että terveytesi voi vaarantua … varsinkin, jos sinusta tuntuu, että jotain on todella vialla, mutta lääkärisi ei ota sinua vakavasti.     

Vaikka Cohen ei mainitse tätä artikkelissaan, niin on toinen tekijä, josta haluan muistuttaa ja se on, että monet terveydenhuollon ammattilaisia rajoittaa paljon heidän työnsä, kun on kyse sellaisen neuvon antamisesta, joka menee ohi valtavirran hoitokäytännön (Suomessa "käypä hoidon", suom.huom.). Monissa tapauksissa lääkäreiden on noudatettava “standardeja”, konventionaalisia hoitomenetelmiä, tai he vaarantavat työpaikkansa.  

Myös tällä voi olla merkittävä ja vahingollinen vaikutus terveydentilaasi. Huolimatta heidän henkilökohtaisista uskomuksistaan esimerkiksi vaihtoehtoisesta lääketieteestä, heidän ei ehkä anneta keskustella kanssasi sellaisista vaihtoehdoista – vaikka he pitäisivätkin niitä turvallisempina tai ehkä tehokkaampinakin. Tämä on nykytilanne ja tämä on suurin ongelma konventionaalisen paradigman suhteen.  

Lääkäreiden ei sallita antaa mitä tahansa lääkettä, jonka he uskovat toimivan. Heidän on noudatettava sairaaloiden antamia hoitokäytäntöjä, jotka vuorostaan on voitu sanella jossain vakuutusyhtiössä…

Yksi tapa kiertää tämä on tehdä kysymyksiä.

 Lääkärit eivät ehkä kykene suoralta kädeltä määräämään vaihtoehtolääkkeitä (jos he voisivat, he saattaisivat joutua vaaraan menettää työpaikkansa), mutta jos kysyisit heidän mielipidettään, he saattaisivat todella sanoa sen tai neuvoa vaihtoehtohoitajan, joka osaa ohjata sinua. 

Tämä asettaa tietyn määrän vastuuta itsellesi, siis potilaalle yleensä. Vaikka olisikin paljon turvallisempia tai vaihtoehtoisia tapoja auttaa ongelmassasi, niin jos menet tavalliselle lääkärille, hän ei todennäköisesti kerro niistä jollet kysy ja oikealla tavalla. 

Luottamus ja oma vastuu

Äskettäin tehdyn gallupin (Gallup Poll from November 2009) mukaan 65 % haastatelluista ihmisistä uskoi lääkäreittensä olevan rehellisiä ja eettisiä

Lähes joka kuudes potilaista uskoo kuitenkin lääkäreittensä tehneen vääriä diagnooseja tai hoitovirheitä toisen äskeisen katsauksen mukaan (according to another recent survey). Ja noin yksi seitsemästä vaihtoi lääkäriä tämän seurauksena.

Ilmeisesti näyttää olevan katkos lääkäreille annetun luottamuksen ja saamasi palvelun välillä.

Kuitenkaan, sikäli kuin tiedän, ei ole olemassa mitään tutkimuksia, jotka osoittaisivat kuinka sitoutuneita potilaat ovat omaan hoitoonsa ja kuinka hyvin he ymmärtävät hoitosysteeminsä ja uskon tämän olevan ratkaiseva tekijä.

Sinun tulee todella ottaa vastuu omasta terveydestäsi (take responsibility for your own health), ja tiedostaa konventionaaliseen terveydenhuoltoon liittyvät rajoitukset, jos aiot mennä sen hoitoon.

Ota käsiisi oman terveytesi ohjat

Jos seuraat tarkasti joitakin terveyden perusprinsiippejä (basic health principles) – yskinkertaisia asioita, kuten liikkumalla, syömällä terveellistä ravintoa, nukkumalla riittävästi, ottamalla aurinkoa ja vähentämällä stressiä elämästäsi --  voit vähentää huomattavasti konventiaalisen lääketieteellisen hoidon tarvetta.

Jos kuitenkin tulee terveysongelmia, on tärkeää huomata, että et silloinkaan menetä yhtäkkiä valtaasi itsenäisenä yksilönä! Sinulla on OIKEUS  kysellä, kysyä seuraavaa ja kolmattakin vaihtoehtoa ja sittenkin sinulla on oikeus kieltäytyä lääkkeistä tai muista hoidoista, joita et pidä itsellesi parhaina. Kuitenkin näistä asioista keskusteleminen lääkärisi kanssa voi olla vaivautunutta.

Hyväksy, että tämä on osa sitä ...

Osa terveytesi omaan hallintaasi ottamisesta sisältyy siihen, että sitoudut hoitoosi alusta loppuun asti etkä vain sokeasti luovuta ratkaisujesi tekokykyä ainoastaan jollekin valkotakkiselle – jolla saattaa olla, tai sitten ei, samat käsitykset siitä, mitä ´terveys´ sinulle tarkoittaa.

Terveellisen elämäntavan seurauksena sairaalakäynnit vähenevät

Ottaen tämän kaiken huomioon, ennaltaehkäiseminen on selvästi paras ´hoito´ mihin tahansa terveysongelmaan. Seuraavana on 10 tärkeintä ehdotustani terveelliseen elämään, jotka minimoivat sen mahdollisuuden, että joudut joskus hakemaan lääketieteen hoitoa.

Lisäbonuksena terveellisen elämäntavan lisäksi tulee se, että kun olet yleensä terve on paljon helpompaa erottaa, milloin jokin on todella epäkunnossa – tunnet sen, koska osaat kuunnella kehoasi paremmin eikä kehosi jatkuvasti reagoi lääkkeitten ja lääkeyhdistelmien haittavaikutuksiin.

1.      Opi hallitsemaan tehokkaasti stressiäsi – Kokemuksenani aikaisemmista kroonisesti sairaiden potilaitteni hoidosta on, että heistä suurin osa on kokenut hiljakkoin emotionaalista stressiä, jota he eivät ole pystyneet tasaamaan ja tämä on sitten aiheuttanut heidän terveysongelmansa. Ja useimmissa vakavissa sairauksissa trauma juontuu heidän lapsuuteensa ennen 5 tai 6 vuoden ikää, jolloin tietoinen mieli rakentuu.
      Meditaatio, rukous, fyysinen aktiivisuus ja liikunta ovat mahdollisia keinoja, jotka voivat                  auttaa saavuttamaan emotionaalisen ja henkisen tasapainon. Uskon myös vahvasti, että                          Emotionaalisen Vapautuksen Tekniikka (Emotional Freedom Technique (EFT)(suomennetun kirjan saa Lootus-kirjasta, suom.huom.) auttaa syvien, usein salassa olevien emotionaalisten ongelmien ratkaisemisessa.  

2.      Optimoi D-vitamiinitasosi  -- D-vitamiini eroaa muista vitamiineista siinä, että se vaikuttaa koko     kehoosi (influences your entire body), aivoistasi luihisi asti. Tutkimukset ovat osoittaneet, että voit  vähentää syöpäriskiäsi enemmän kuin PUOLELLA(decrease your risk of cancer by MORE THAN HALF) ja alentaa mahdollisuuttasi sairastua moniin muihin yleisiin sairauksiin yksinkertaisesti optimoimalla D-vitamiinitasosi auringon otolla. (tai Suomessa läpi vuoden D-vitamiinilisällä, suom.huom.)

3.      Syö terveellistä ruokaa, joka on sinulle oikeaa (Nutritional Type) -- Ruokasuunnitelmani (nutrition plan), perustuu luonnolliseen terveelliseen ruokaan, ja se on ensimmäinen askeleesi elinikäsi pidentämisen mahdollisuuksiin, terveempänä. Ohjelmani ydin on eliminaatio eli varsinkin viljojen ja sokerin/fruktoosin huomattava vähentäminen ruokavaliostasi ja keskittyminen ruokiin, jotka ovat sinun yksilölliselle biokemiallesi juuri oikeita. Tarjoan koko online-tyyppitestiäni nyt ILMAISEKSI (nutritional typing test for FREE).
4.      Syö paljon raakaravintoa – Vaikka valitsisit parhaat mahdollisesti saatavillasi olevat ruoat, voit pilata enimmän ravinnon keittämällä ne. Parhaimmillaan haluat syödä mahdollisimman paljon ruokaa niiden alkuperäisessä tilassaan; varsinkin orgaanisesti tai biodynaamisesti viljellyt ruoat, jotka on kasvatettu paikallisesti ja jotka ovat siksi parhaimmillaan.  
Itse koetan syödä 80 % ruoastani raakana, myös munat (raw eggs) ja lihat (meats).
5.      Optimoi insuliini- ja leptiinitasosi – Sokerin ja viljojen syönti nostaa insuliinitasoja ja tämä on nopein tapa vanhentua ennen aikojaan. Leptiini (Leptin) on toinen tärkeä hormoni, joka liittyy ikääntymisprosessiin. Ron Rosedale, MD, eräs johtavista leptiiniasiantuntijoista,  tekee erinomaista työtä selvittämällä insuliinin, leptiinin, painon ja kokonaisterveyden välisiä linkkejä ja artikkeleita näistä on julkaistu paljon nettisivustollani (numerous articles posted on my site).
Ruokavalio, kuten jo puhuttiin kolmannessa ja neljännessä kohdassa edellä, on avainasemasssa näiden kahden hormonin tasapainon säilyttämisessä.

6.      Liiku – Liikunnan hyödyt (benefits of exercise) ovat uskomattomat, ja jos ajattelet, että voit saada tai säilyttää optimaalisen terveyden ilman sitä, petät itseäsi. Maksimoidaksesi todella liikunnan terveysvaikutukset kehotan rekisteröitymään erittäin tehokkaaseen huippu-intervalli harjoitukseen kuten (high-intensity, peak interval training exercises such as) Peak 8-ohjelmaan, koska se on ainutlaatuista liikuntaa, joka optimoi luonnollisen ihmisen kasvuhormoni (HGH)n syntymistä elimistössä.

7.      Käytä terveellistä rasvaa – Tiede julistaa nyt selkeästi: omega-3-rasvahapot ovat elintärkeitä hyvälle terveydelle.  Lisää tietoa saadaksesi suosittelen kuuntelemaan äskeisen haastatteluni teollisuusasiantuntija tri. Rudi Moerck´n kanssa (interview with industry expert Dr. Rudi Moerck), joka antaa selviä neuvoja näiden elintärkeiden ravintoaineiden parhaista lähteistä.  

8.      Rajoita myrkkyjen saantiasi – Toksisten kemikaalien ja niiden lähteiden lukumäärä on niin suuri, että niiden luetteleminen täyttäisi kokonaisen kirjaston , mutta uskon, että voit vähentää sen mahdollisimman pieneksi, kun perehdyt niihin kuluttajana valppaasti. 
Heitä pois myrkylliset kodinhoidon puhdistusaineet, saippuat, henkilökohtaiset hygieniatuotteesi, ilman raikastajat, ötökkäsuihkeet, nurmikon kasvinsuojeluaineet ja hyönteismyrkyt mm. ja vaihda ne ei-toksisiin vaihtoehtoihin.

Kotitaloudessa käytössä olevista yleisimmistä vaarallisista aineista voit lukea edellisestä artikkelistani (review this previous article), tai etsi sivustoltani nimellä mitä tahansa myrkyllistä ainetta.

9.      Tee puhtaasta vedestä virvoitusjuomasi – Vesi on aivan elintärkeää elämälle. Voit päätellä helposti veden määrälle asettamasi vaatimukset tarkkaamalla oppainasi janoasi ja virtsasi väriä. Virtsasi pitäisi olla hyvin kirkkaan vaalean keltaista. Jos se on tummaa, syvän keltaista, et todennäköisesti juo tarpeeksi vettä.

Jotta saa puhdasta vettä, on parasta asentaa kotiin vedensuodatin. Menetelmistä, jotka toimivat parhaiten poistamaan epäpuhtaudet ja myrkylliset kloorauksen sivutuotteet hanavedestä, voit perehtyä edelliseen artikkeliini: Vesijohtoveden myrkyt – Löydä 3 parasta ratkaisua suoraan asiantuntijoilta (Tap Water Toxins—Discover Your Three Best Solutions, Straight From the Experts).

Uskon vakaasti, että mahdollisimman aidon, puhtaan, luonnollisen veden saaminen on parempi, kuin jos joisi jatkuvasti tislattua tai alkaloitua juomavettä (alkalized water).

10.  Nuku hyvin ja riittävästi – Kuten jo aikaisemmin mainitsin, unen puute tai unen huono laatu voi vaikuttaa suuresti fyysiseen terveyteesi (poor quality sleep can have a profound influence on your physical health), kaikin tavoin, mielialastasi ja painostasi lähtien  sydäntautiin ja syöpäriskiin saakka. Vinkkejä kuinka voita parantaa unesi laatua voit katsoa juuri päivitetystä artikkelistani: 33 Salaisuutta Hyviin Yöuniin (33 Secrets to a Good Night's Sleep).

Vastaavia linkkejä:

  History Proves Many Doctors' Recommendations are Disasters = Historia todistaa, että monet  lääkärien suositukset ovat katastrofeja
  Why are 48,000 Hospital-Stays per Year in the US Ending in Death? = Miksi 48 000 sairaalahoitoa / vuodessa johtaa USA:ssa kuolemaan?
  U.S. Hospitals Fail to Improve Patient Safety and Injure and Kill Thousands Every Day = USA:n sairaalat epäonnistuvat potilasturvallisuudessa ja vahingoittavat ja tappavat tuhansia ihmisiä joka päivä

                                                            * * * * *

Tässä hyviä ohjeita, joita löytyy paljon suomalaistenkin lääkäreitten kirjoittamista kirjoista: Matti Tolonen, Antti Heikkilä, Antti Arstila, Helena ja Rauli Mäkelä ja paljon muita, vanhempiakin teoksia löytyy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti