tiistai 24. toukokuuta 2011

RAVINTO TÄNÄÄN JA 1950-LUVULLA


KALEVA 23.4.-11 kirjoitti artikkelin Vitamiineja voi syödä liikaa”

Viesti oli, että lisäravinteita käyttämällä voi tulla yliannoksia. Niin todellakin on, sillä minkä tahansa aineen, myös kemiallisten lääkkeiden, nauttimisesta tai esim. myös säteilyn tai ympäristömyrkkyjen joutumisesta kehoon  ” tekee annos myrkyn”, kuten sanoi jo 1500-luvulla Paracelsus, toksikologian = myrkkyjen tutkimuksen  perustaja. 

Yksilöiden välisiin aineenvaihdunnallisiin eroihin ei epätieteellisin perustoin laadittuissa meille välttämättömien vitamiinien ja hivenaineiden saantisuosituksissamme (=RDA-arvot) puututa nyt eikä vastakaan aiota puuttua. Tästä pitää jo vuodesta 1967 lähtien toiminut Codex Alimentarius Komissio huolen pian meillä Euroopassa ja sitä seuraten koko maailmassa. Myöskään ei huomioida tutkimuksia esim. synteettisten ja luonnollisten vitamiinien ja hivenaineiden erilaisesta imeytymisestä ja synergiasta sekä näin seuraavista eroista tehossa.

On tilastoja, joista selviää ravintomme vitamiini- ja hivenainepitoisuuksien voimakas lasku kymmenien viimeisten vuosien ajalta:                                                                                                                   
Emmekö saa ruuastamme kaikkia tarvitsemiamme vitamiineja? Emme!                                                                                                                                                     

Riippumattomat tutkimukset USAssa, Kanadassa, Iso-Britanniassa ja monessa muussa maassa todistavat, että ruokamme ravintoainesisältö on pudonnut merkittävästi muutaman viimeisen vuosikymmen aikana. Alla olevista taulukoista voidaan nähdä Kanadassa 1951–1999 välisenä aikana myytyjen parsakaalien ja perunoiden ravintoainepitoisuuksien vähenemiset:   

        Parsakaali, raaka, 3 versoa, 93g.

Kalkki
(mg)
Rauta
(mg)
Vitamiini A
(I.U.)
Vitamiini C
(mg)
Tiamiini
(mg)
Riboflaviini
(mg)
Niasiini
(mg)
1951
130.00
1.30
3500
104.0
0.10
0.21
1.10
1972
87.78
0.78
2500
90.0
0.09
0.20
0.78
1999
48.30
0.86
1542
93.5
0.06
0.12
1.07
%
Muutos
-62.85
-33.85
-55.94
-10.10
-40.00
-42.86
-2.73

Peruna
, yksi ennen keittämistä kuorittu peruna, 136g.

Kalkki
(mg)
Rauta
(mg)
Vitamiini A
(I.U.)
Vitamiini C
(mg)
Tiamiini
(mg)
Riboflaviini
(mg)
Niasiini
(mg)
1951
11.00
0.70
20.00
17.00
0.11
0.04
1.20
1972
5.74
0.49
0.00
16.39
0.09
0.03
1.15
1999
7.97
0.30
0.00
7.25
0.09
0.02
1.74
%
Muutos
-27.55
-57.14
-100
-57.35
-18.18
-50.00
45.00


Ovatko vitamiinien ja hivenaineiden päivittäiset suositusarvot (= RDA:t), riittäviä?   
Eivät. 

On paljon tutkimusmateriaalia, joka todistaa, että monet vitamiinit ja hivenaineet - suositeltua suurempina päiväannoksina kuin RDAt - auttavat säilyttämään optimaalisen terveyden ja ehkäisevän kroonisten sairauksien kehittymisen.  
Lähde:http://www4.dr-rath-foundation.org/newsletterlinks/faqs.html#3.                                                                                  
Saammeko siis kaikki tarvitsemamme: hyvät rasvat, vitamiinit, hiven- ja ravintoaineet ym. THL:n suositteleman uuden ”ruokalautasemme” ruoasta?
Emme!
- Tunteeko THL edellä mainitut tilastot ravintomme vitamiinien ja hivenaineiden vähentymisestä? Onko Suomessa tehty vastaavia tutkimuksia? Tukevatko ne elintarvikeollisuuden etuja suositellen meille köyhtyneellä, keinolannoitetulla maaperällä kasvatetun ruoan "vitaminisointia" ja muitten lisäaineiden käyttöä, taloudellisten näkökulmien eduksi ohittaen kansalaisten terveysedut?
 

Jos ihmiset antavat hallituksen päättää, mitä ruokia he syövät ja mitä lääkkeitä he käyttävät, heidän kehonsa on pian yhtä surkeassa tilassa kuin niiden sielut, jotka elävät tyrannian alaisina.              Thomas Jefferson (1743-1826)
                                    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti