maanantai 9. toukokuuta 2011

SYÖMMEKÖ TÄYSIPAINOISTA RAVINTOA ?


Tämä salaisuus auttaa jopa vankeja säilyttämään malttinsa


http://www.healthiertalk.com/secret-even-helps-inmates-keep-their-cool-3873

   Muutamia vuosia sitten luin mielenkiintoisen tutkimuksen, joka tehtiin brittiläisessä vankilassa.
 Psykologit työskentelivät suuren räjähdysherkän vankiryhmän kanssa. Mutta he eivät tehneet mitään neuvontatyötä. Sen sijaan he antoivat puolelle vangeista monivitamiini-hivenaineravintolisiä joka päivä. Toinen puoli vangeista sai samanlaisen tabletin, jossa ei ollut mitään aktiivisia ainesosia.

   Kahden viikon kuluttua vitamiiniryhmä joutui hankaluuksiin kolmanneksen harvemmin kuin aikaisemmin. Mutta plaseboryhmä jatkoi yhtä räjähdysherkkinä kuin aikaisemminkin. (1)

   Phoenix´issa Arizonassa tutkijat kokeilivat jotain vastaavaa – tällä kertaa koululaisilla.
Puolelle 468 oppilaan ryhmästä annettiin päivittäin monivitamiineja. Loput saivat plaseboa
Tässä tapauksessa käyttäytymisongelmat putosivat vitamiiniryhmässä lähes puolella. Ja plaseboryhmä taas  jatkoi huonoa käyttäytymistään.

   Mutta tässä tutkimuksessa tutkijat tarkastelivat asiaa vähän syvemmälti. He havaitsivat positiivisen muutoksen vesiliukoisten vitamiinien tasoissa parantuneessa ryhmässä (2)

   Ymmärräthän, että useat vitamiinit ovat rasvaliukoisia ja elimistösi pystyy varastoimaan niitä. Mutta C-vitamiini ja B-vitamiinit ovat vesiliukoisia.  Tämä tarkoittaa, että kehosi poistaa kaiken ”ylimääräisen” – enimmäkseen virtsaan – joten tarvitset niitä joka päivä uuden annoksen.  

   Mitä tämä sitten tarkoittaa? Juuri tätä:
Olen vakuuttunut siitä, että näiden tutkimusten henkilöt – jo monissa muissa samanlaisissa tutkimuksissa – totesivat hyötyvänsä B-vitamiineista.

   Rangaistusvangit ja koululaiset eivät syö aina parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta kun he saivat tarvitsemansa ravinnon – varsinkin noita vaikeasti saatavia B-vitamiineja – he pystyivät rauhoittumaan ja he edistyivät  hyvää vauhtia.

   Näin B-vitamiinit näyttävät tekevän. Ne osallistuvat moneen elimistösi toimintaan, ja ne ovat yhteydessä rauhalliseen, ”ei-stressaantuneeseen” käyttäytymiseen. Silloin kun saat tarpeeksi B-vitamiineja….  

*       Kehosi pystyy valmistamaan tarvitsemansa melatoniinin. Tämä on se hormooni, joka tuudittaa sinut hellästi uneen joka ilta… jos saat tarpeeksi B5-vitamiinia
*        Niillä voit tukea rauhoittavia neurotransmittereitäsi (hermojen välittäjäaineita) kuten esim. gamma-aminovoihappoa = GABA ( http://fi.wikipedia.org/wiki/Gamma-aminovoihappo). B6-vitamiinia on kiittäminen siitä, että GABA auttaa rauhoittamaan “laukkaavat aivot”, jotka voivat valvottaa yöllä.  
*       Voit parantaa mielialaasi ja myös ulkonäköäsi. B12-vitamiinilla ja folaatilla (=foolihappo) – toinen B-vitamiini – jonka on havaittu olevan yhteydessä mielialan ja asennoitumisen kaikenlaiseen paranemiseen. (3) 
*    Voit kestää vähemmällä ponnistuksella jopa enemmän stressiä. Stressi nostaa hermojärjestelmäsi aktiivisuutta – polttaen pois ylimääräiset B-vitamiinit. Lisäksi stressi vaatii enemmän energiaa – sen lisääminen on toinen B-vitamiinperheen toimintatapa. Joten stressiaikoina paljon B-vitamiinien saanti voi auttaa toimimaan tehokkaammin.

   Kala, kana ja vihreät lehtivihannekset ovat kaikki hyviä B-vitamiinin lähteitä. Mutta erilaiset ruoat sisältävät paljon erilaisia B-vitamiineja. Sinun tulee syödä monenlaisia B-vitamiinipitoisia ruokia saadaksesi niitä kaikkia tarpeeksi.

   Siksi otan itse ravintolisää, joka sisältää kaikkia B-vitamiineja. Se on vähän niin kuin lisähenkivakuutus. Ja kun miettii kuinka vaikeaa rauhallisena oleminen tässä korkean stressin maailmassa voi olla, luulen, että pieni henkivakuutus on hyvinkin sen arvoista. 

Lähteet::
1 Gesch CB, et al. Influence of supplementary vitamins, minerals and essential fatty acids on the antisocial behaviour of young adult prisoners. The British Journal of Psychiatry (2002) 181 begin_of_the_skype_highlighting              (2002) 181      end_of_the_skype_highlighting: 22-28.
2 Schoenthaler SJ and Bier ID. The effect of vitamin-mineral supplementation on juvenile delinquency among American schoolchildren: a randomized, double-blind placebo-controlled trial. J Altern Complement Med. 2000 Feb;6(1):7-17.
3 Gariballa S and Forster S. Effects of dietary supplements on depressive symptoms in older patients: a randomised double-blind placebo-controlled trial. Clin Nutr. 2007 Oct;26(5):545-51. Epub 2007 Jul 26.
                                                                
                                                            * * * * *
  
Tri Matti Tolosen artikkeli: THL: Laitoshoidossa vanhuksilla aliravitsemusta ja vitamiinien puutosta  kannattaa käydä myös lukemassa linkistä:

 Saattaisi olla mahdollista näin ollen vähentää tai jopa lopettaa lääkkeiden käyttöä, kun monipuolisen ravinnon lisänä nautitaan ravintolisiä. Lääkärikoulutukseen tarvitaan todellakin ravintokoulutusta lisäksi.

3 kommenttia:

 1. Nämä on kyllä mielenkiintoisia tutkimuksia. Paljon pystyttäisiin vaikuttamaan ihmisten olotilaan ihan yksinkertaisillakin muutoksilla. Onneksi tällaista ja muutenkin uudenlaista ravitsemustietoa alkaa nykyään olla jo kiitettävästi saatavilla.

  Kiitos osuvasta kirjoituksesta ja blogistasi muutenkin :)!

  VastaaPoista
 2. Kirjoituksesi sai kaivelemaan muistin perukoita ja mietin kauan missä olen törmännyt B- vitamiinin ja mielenhallinnan yhditämiseen ja arvaas mitä! lähde on niinkin käsittämätön kuin Suuri Käsityölehti vuodelta 1993, jonka sivulla 76 on Leiraksen mainos.
  "Hallitse itsesi. Joskus laihduttaminen, epäsäännöllinen ruokailu, raskas kuntoilu tai e-pillerit saattavat aiheuttaa tilanteen, jolloin elimistön vitamiinitasapaino järkkyy ja ongelmat korostuvat entisestään... Hoida ihmissuhteitasi. Syö monipuolisesti ja varmista riittävä B6- vitamiinin saanti." Tämä siis lainattu Heksavit B6- vitamiinivalmisteen mainoksesta.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista!

  Maailma on muuttumassa nykyään! Valitettavasti.

  Vitamiineista annettiin aikaisemmin todellakin hyvää tieteellisesti tutkittua tietoa, mutta nykyään tuskin edes mainoksissa saa mainita lääketuotteille tai ainakaan vitamiineille mitään terveysvaikutuksia. Lainsäädäntö on muuttunut ja tulee edelleen muuttumaan - nyt EUn direktiivien myötä. EU haluaa kaikki vitamiinit apteekkitavaroiksi ja Codex Alimentariuksen voimaantulon jälkeen niiden hyväksytyt saantisuositukset maailmanlaajuisesti niin alhaisiksi, ettei niillä ole mitään terveydellistä vaikutusta ainakaan puutostilojen hoidossa tai niiden ennaltaehkäisyssä.
  Kannattaakin lukea seuraavaksi julkaisemani tri. Rath Foundatioinin HÄTÄHUUTO valintamme VAPAUDEN puolesta ja allekirjoittaa adressi siellä. Muuten olemme todella lähellä tilannetta, joka on paljon nykyistäkin vakavampi.
  EU rajoittaa jopa ravintoaineista annettujen "terveysväittämien" julkistamista. - Tästä seuraa todellakin Lääkekartellin omistajien rahallisen tuoton lisäys ihmisten terveyden kustannuksella, kun vain sen synteettiset, kemialliset ja patentoitavat lääkkeet sallitaan.

  VastaaPoista