tiistai 2. huhtikuuta 2013

MIELENTERVEYDEN KRITEERIT


Uusi ´sairaus´ saattaa luokitella miljoonia ihmisiä mielenterveydeltään sairaiksi        

Lähde: BMJ - British Medical Journal,  http://www.bmj.com/press-releases/2013/03/18/new-disorder-could-classify-millions-people-mentally-ill

Maanantai, Maaliskuun 18. 2013 - klo 13:54

Uusi vaiva, joka saattaa johtaa "epäasianmukaiseen lääketieteelliseen päätöksentekoon", varoittaa asiantuntija.

Henkilökohtainen mielipide: Uusi somaattinen oire, joka esitetään uudessa DSM - 5:ssa (= Psykiatristen lääkkeitten käsikirjassa 5 ), vaarantaa väärällä luokittelemismenetelmällä monia ihmisiä joutumaan luokitelluksi henkisesti sairaiksi.   

Miljoonia ihmisiä saattaa joutua luokitelluiksi henkisesti sairaiksi, kun uusi psykiatrian diagnosointiraamattu tullaan päivittämään toukokuussa 2013, varoittaa vanhempi tohtori  tämän viikkoisessa  British Medical Journalissa (= BMJ).  

American Psychiatric Association’in (= APA) Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (= DSM - 5)´n tulossa oleva seuraava painos – jota käytetään ympäri maailmaa määrittämään mielen alueen sairauksia  - tulee sisältämään sairauden, joka sisältyy  somaattisten oireiden uuteen kategoriaan.

Mutta Allen Frances, nykyisen, vielä voimassa olevan  DSM - 4´n julkaisseen työryhmän puheenjohtaja varoittaa, että DSM - 5´n  määritelmä somaattiselle oireyhtymäsairaudelle "saattaa johtaa  epäasianmukaisiin mielenterveyssairauksien diagnooseihin ja epäasialliseen lääketieteelliseen päätöksentekoon."

Uusi kategoria laajentaa mielenterveyssairauksien luokittelurajoja eliminoimalla aikaisemman vaatimuksen, että somaattisten oireiden täytyy olla " lääketieteellisesti selittämättömiä", hän selventää. DSM - 5´ssä polttopiste tulee siirtymään " liiallisen suuresta" reagoinnista ahdistukseen, kroonisiin, somaattisiin oireisiin, jotka liittyvät " toimintahäiriöihin ajatuksissa, tuntemuksissa tai käyttäytymisessä."

Hänen huolestuneisuuttaan tukee tulos DSM - 5´n-alueella  tehdystä  kokeellisesta tutkimuksesta. Tämä somaattisen oireen sairaus kohtasi tässä tutkimuksessa 15 %:a syöpä- ja sydäntautipotilaista ja 26 %:a ärtyneestä paksusuolesta (=IBS) tai fibromyalgiasta kärsivistä potilaista, ja siitä ilmeni erittäin korkea vääristynyt positiivinen 7 %:n tulos myös terveillä, tavallisen väestön henkilöillä.   

Hän korostaa, että aiemmat DSM-kriteerit ovat aina sisältäneet kliinikoille muistutuksen sulkea pois muut selitykset ennen päätöksen tekoa siitä, että mikä tahansa mielenterveyteen liittyvä sairaus voisi olla olemassa. Mutta hänen ehdotuksensa DSM - 5´n työryhmälle siitä, että samanlaiset muistutukset tulisi tälläkin kertaa sisällyttää siihen, hylättiin. 

Jokainen diagnoosipäätös on hienon hienoa tasapainoilua määriteltäessä sitä, mikä johtaa liialliseen tai liian vähäiseen diagnoosin tekoon  -  DSM - 5´n työryhmä "valitsi nyt erityisen herkän määritelmän, joka on myös erityisen epätarkka," varoittaa Frances. 

Tämä, hän päättelee “heijastelee johdonmukaista yksipuolista suhtautumista kautta DSM - 5´n: eli laajentaa psykiatristen diagnoosien rajoja, jolloin mielestäni kiinnitetään riittämättömästi huomiota siihen riskiin, että tuloksena seuraa vääriä positiivisia luokitteluja."  

DSM- 5´n  diagnoosi somaattisesta sairaudesta perustuu subjektiiviseen ja vaikeasti mitattavissa oleviin havaintoihin, jotka tulevat tekemään mahdollisiksi "valikoidut" mielenterveyssairauksien diagnoosit  käytettäväksi kaikkiin lääketieteellisiin tiloihin, niiden syistä riippumatta," hän lisää.      

“Kliinikoita on nyt neuvottu parhaiten: jättämään huomiotta tämä uusi kategoria. Kun psykiatrista diagnoosia tarvitaan jollekulle, joka on liian huolestunut lääkeongelmista, sitä suotuisampi, ´hyväntahtoisempi´ ja tarkempi on tämä diagnoosi: sopeutumiskyvyttömyys(sairaus)."      

Yhteystiedot:
Allen Frances, Chair of the DSM-IV task force, Coronado, CA, USA
allenfrances@vzw.blackberry.net


                                                      * * * * *

 http://magneettimedia.com/professori-szasz-kertoo-mita-psykiatria-on/

 http://www.sitruunakustannus.fi/tappava-psykiatria-ja-laumlaumlkinnaumln-harha.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti