lauantai 17. huhtikuuta 2010

FRUKTOOSIN HAITAT


  Voitko uskoa näihin tilastoihin virvoitusjuomien käytöstä?

  Tri. J. Mercola | 10.4. 2010


Suomennos artikkelista:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/04/10/can-you-believe-these-statistics-on-soft-drink-use.aspx      


Keskimääräinen virvoitusjuomien kulutus maailmanlaajuisesti henkilöä kohti vuodessa on 89,8 litraa.

- USA-laiset juovat vuodessa 49,78 miljardia litraa !

- Virvoitusjuomateollisuus tuottaa 50 miljardia dollaria vuodessa.

Coca-Cola:                                                                                                                                             - Ensimmäinen Coca-Cola myytiin 8.5.1886 Georgian Atlantassa.                        

- Coca-Cola-yhtiöllä on USA´ssa ainoana laillinen lupa tuoda maahan                 kokaiinin lähdettä:  kokapensaan lehtiä.                                                                                                                                    - Miljardi Coca-Cola-tuotetta kulutetaan päivittäin.                                                                                                        

-10 450 Coca-Cola tuotetta kulutetaan joka sekunti. 

Lähteet:


Tri Mercolan kommentit:

Ihmeellistä, mutta tämän tilaston ( these statistics) (suom.huom.= ei nyt enää näy?) mukaan amerikkalaiset kuluttavat lähes 50 miljardia litraa virvoitusjuomia vuodessa, joka tarkoittaa 216 litraa eli n. 57 gallonaa henkeä kohti vuodessa. Se on pöyristyttävä määrä sokeria! Eikä ainoastaan vain sokeria, vaan pahinta mitä voi ajatella (of the worst we know of – fructose), fruktoosia (= hedelmäsokeria), fruktoosi-(maissi)siirapin (HFCS) muodossa.

Valitettavasti fruktoosi-maissisiirapista on tullut virvoitusjuomissa suurin kalorien lähde USAssa, ja on varsin selvää, että se on lihavuus-epidemian suurin aiheuttaja.

Esimerkiksi brittiläisessä lääketieteellisessä The Lancet`issa julkaistu riippumaton vertailututkimus toi julki voimakkaan yhteyden virvoitusjuomien kulutuksen ja lapsuusajan lihavuuden välillä. Siinä todettiin, että 12-vuotiaat, jotka joivat säännöllisesti virvoitusjuomia, olivat todennäköisemmin ylipainoisia kuin ne, jotka eivät niitä juoneet.

Tosiasiassa jokainen päivittäinen lisäys sokerilla makeutetun virvoitusjuoman kulutuksessa nosti lihavuusriskiä 60 prosentilla (risk of obesity jumped by 60 percent) ilmenee n. 2 vuotta kestäneessä tutkimuksessa. Vain yksikin ylimääräinen virvoitusjuomatölkki päivässä voi nostaa painoasi n. 5,6 kg yhden vuoden aikana (add as much as 15 pounds)!

Tätä vauhtia ei olekaan ihme, että yli 65 prosenttia kaikista amerikkalaisista taistelee ylipainon ja lihavuuden kanssa (more than 65 percent of all American adults struggle with overweight and obesity).

Ja ne, jotka juovat vähä-sokerisia virvoitusjuomia, joutuvat toisentyyppisen myrkytyksen uhriksi, koska light-juomat sisältävät keinotekoisia makeutusaineita kaloripitoisten makeutusaineiden sijaan. Ne eivät hillitse mitenkään lihavuusepidemiaa, koska myös light-juomat ovat selvästi yhteydessä lihavuuteen (clearly linked to obesity) vaikkakin toisilla mekanismeilla.

On vaikeaa tietää, kumpi on pitkällä aikavälillä vaarallisempaa: fruktoosi vai keinotekoiset makeutusaineet, mutta yksi asia on varmaa: Jos juot minkäänlaisia virvoitusjuomia, sabotoit terveyttäsi ja vähennät elinvuosiasi.

Kuinka virvoitusjuomat vaikuttavat kehoosi

Tiesitkö, että yksi tölkki Coca-Colaa sisältää 10 teelusikallista sokeria?!

Se on 100% suositellusta päivittäisestä sokerin saannista ( mikä on kaksi kertaa enemmän kuin minä suositan päivittäiseksi annokseksi). 20 minuuttia virvoitusjuoman juomisen jälkeen verensokerisi nousee ja maksasi vastaa tähän insuliini-räjähdykseen muuttamalla suuret määrät sokeria rasvaksi.

40 minuutin sisällä verenpaineesi nousee elimistöösi imeytyneestä kofeiinista johtuen ja sitten maksasi päästää yhä lisää sokeria verenkiertoosi.

Noin tunnin kuluttua alkaa ilmetä sokerivajausta, joka useimmiten johtaa vahingolliseen sokerin kulutus- kierteeseen – ja kofeiinia sisältäviin piristeisiin, joista taas seuraa näitä sokeri-piikkejä koko päivän ajaksi.

On tutkittu tosiasia, että sokeri nostaa insuliinitasoa (sugar increases your insulin levels), mikä voi johtaa ei ainoastaan painon nousuun vaan myös korkeaan verenpaineeseen, korkeaan kolesteroliin, sydänsairauteen, diabetekseen (diabetes), ennenaikaiseen ikääntymiseen ja moniin vielä vaikeampiin vaikutuksiin.

Tosiasiassa sokeri on paha terveydellesi niin monella tavalla, että olen kehitellyt kokonaisen luettelon tavoista, joilla sokeri tuhoaa terveytesi (the ways sugar can damage your health)..

 

Kuinka virvoitusjuomat tuhoavat terveytesi ja lyhentävät elinaikaasi

Eräs vielä vaikeampi terveysriski, jonka virvoitusjuomien kuluttajat kohtaavat (niin kuin liikalihavuus ei jo olisi tarpeeksi), on suurempi syöpäriski (higher cancer risk). Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden sokerin ja kohonneen syöpäriskin välillä (link between sugar and increased rates of cancer), antaen ymmärtää, että sokerin kulutuksen säätely on avainasemassa kasvainten kasvun hidastamisessa.

Tutkimukset osoittavat yhteyden useisiin erilaisiin syöpiin:

·        rintasyöpä (Breast cancer)
·        kurkkusyöpä (Throat cancer)
·        Suolistosyövät (Colon cancer)
Virvoitusjuomien on jopa osoitettu aiheuttavan DNA-vaurioita (cause DNA damage), natriumbentsoaatin avustuksella, joka on yleinen säilytysaine monissa virvoitusjuomissa ja jolla on kyky katkaista elintärkeitä osia DNA:stamme. Tämä saattaa lopulta aiheuttaa sairauksia, esim. maksakirroosia ja Parkinson`in tautia.

Kihti on toinen yleinen terveysongelma, joka kohtaa suhteettoman usein virvoitusjuomia kuluttavia, ja tämä johtuu suoraan niitten fruktoosipitoisuudesta. Tutkimukset ovat todella osoittaneet, että muutkin virvoitusjuomat, joissa on korkea fruktoosipitoisuus, kuten hedelmämehut, ja jopa suurien tuoreitten hedelmämäärien nauttiminen voi lisätä kihtiin sairastuvuutta (raise your risk of gout).

Kuinka tämä on mahdollista?

No ymmärtäkääpä ennen kaikkea, ettei fruktoosi sinänsä yksistään ole pahaksi. Kokonaiset hedelmät esimerkiksi ovat dieettimme ravinnollisia lisiä, kun niitä käytetään kohtuullisesti.

SUURET FRUKTOOSIMÄÄRÄT, jolle altistut, ovat ongelma.

Fruktoosi (=hedelmäsokeri) on osittain elimistöäsi tuhoavaa, toisin kuin glukoosi (=rypälesokeri), niiden aineenvaihdunta-eroista johtuen. Koko taakka fruktoosin aineenvaihdunnasta on maksan tehtävänä, josta seurauksena on monia jätetuotteita ja toksiineja (= myrkkyjä), mm. paljon virtsahappoa, joka nostaa verenpainetta ja aiheuttaa kihtiä (uric acid, which drives up blood pressure and causes gout).

Samoin on eroja siinä kuinka elimistömme reagoivat fruktoosiin, joka on myöskin lihavuuden johtava syy.
Ottaen huomioon sen, että glukoosi vähentää nälkähormoonin, ghreliinin, tuottoa ja lisää leptiinin tuottoa, joka vähentää ruokahalua; kun taas fruktoosi ei vaikuta ghreliiniin mitenkään mutta estää aivotoimintaa leptiinin avulla. Tästä aiheutuu liikasyömistä, painon nousua ja lopulta lihavuutta.

Lopuksi, vaikkei vähimmäksi: fruktoosi nostaa huomattavasti insuliinitasoa, joka on lähes kaikkien tuntemiemme sairauksien ydin – eikä vain diabeteksen. Insuliinitason kontrollointi (insulin levels) on yksi olennaisesti tärkein asia, jolla todella voidaan optimoida kokonaisterveyttä  - SE ON: välttämällä sokeria ja ennen kaikkea fruktoosia.

Mikä on fruktoosin terveellistä käyttöä?

Vahvasti suosittelemani annosehdotus on KAIKEN fruktoosin käyttö päivässä: alle 25 grammaa.

Kuitenkin useimpien ihmisten olisi viisasta rajoittaa hedelmistä saatava fruktoosi 15 grammaan tai jopa sen alle, jolloin on käytännöllisesti katsoen taattua, että ”piilotetut”, mahdollisesti kuluttamasi fruktoosin lähteet virvoitusjuomista ja prosessoidusta ruuasta, ovat tässä mukana.

Koska 55 prosenttia HFCS`stä on fruktoosia, yksi ainoa virvoitusjuomatölkki riittää kattamaan tämän päivittäisen saantisuosituksen. On helppoa havaita, että jos joku juo kolme, tai varsinkin neljä, 100 grammaa fruktoosia päivässä ylittyy noin vain

Tämä tarkoittaa siis, että pitää olla tarkkana tällöin hedelmienkin syönnissä. Koska HFCS-siirappia on lisätty käytännöllisesti katsoen kaikkeen teollisesti valmistettuun ja pakattuun ruokaan, saamme  taatusti ”piilo”-fruktoosia jokaikinen päivä. Vaikka emme kuluttaisikaan virvoitusjuomia tai hedelmiä, 25 gramman saanti ”piilo” fruktoosina ruuasta on todella helppoa.

Jos olet raakaravinnon kannattaja, saat alkuperäistä ruokaa, ja harrastat hyvin liikuntaa, saatat olla poikkeustapaus, joka ylität tämän rajan ja pysyt terveenä. Mutta kokemukseni mukaan tällaisia on paljon vähemmän kuin 1 tuhannesta ja ehkä lähempänä yksi 10 000 ihmisestä.

Tässä käsitaulukko avuksesi pitämään kurssissa hedelmistä saatavat fruktoosimäärät:

hedelmä
Serving Size
GramsofFructfruk
Lime -hedelmä
1 keskikoko
0
Sitruuna
1 keskikoko
0.6
Karpalot
1 kupillinen
0.7
Passion-hedelmä
1 keskikoko
0.9
Luumu
1 keskikoko
1.2
Aprikoosi
1 keskikoko
1.3
Guava
2 keskikokoista
2.2
Taateli(Deglet Noor style)
1 keskikoko
2.6
Verkkomeloni
1/8 kekikok. melonista
2.8
Vadelma
1 kupillinen
3.0
Clementine
1 keskikoko
3.4
Kiwi = kiivi
1 keskikoko
3.4
Karhunvatukka
1 kupillinen
3.5
Star fruit
1 medium
3.6
Kirsikat, makeat
10
3.8
Mansikat
1 kupillinen
3.8
Kirsikat, happamat
1 kupillinen
4.0
Ananas
1 viipale
(3.5" x .75")
4.0
Greippi, punainen
1/2 keskikoko
4.3
Fruit
Serving Size
Grams of Fructose
Boysenmarjat
1 kupillinen
4.6
Tangerine/mandariini orange
1 keskikoko
4.8
Nektariini
1 keskikoko
5.4
Persikka
1 keskikoko
5.9
Appelsiini (navel)
1 keskikoko
6.1
Papaija
1/2 keskikoko
6.3
Hunajameloni
1/8 keskikoisesta. melonista
6.7
Banaani
1 keskikoko
7.1
Mustikat
1 kupillinen
7.4
Taateli (Medjool)
1 keskikoko
7.7
Omena (composite)
1 keskikoko
9.5
Kaki
1 keskikoko
10.6
Vesimeloni
1/16 keskik. melonista
11.3
Päärynä
1 keskikoko
11.8
Rusinat
1/4 kuppia
12.3
Viinirypäleet,kivettömät (green or red)
1 kupillinen
12.4
Mango
1/2 keskikoko
16.2
Aprikoosit, kuivatut
1 kupillinen
16.4
Viikunat, kuivat
1 kupillinen
23.0

 

Terveytesi parantaminen voi olla helppoa kun lopetat virvoitusjuomien käytön

Kaikkien näiden hälyyttävän tosien terveysuutisten jälkeen hyvät uutiset kuuluvat, että terveydelle tuhoisan virvoitusjuomien juomistavan lopettaminen on helpoimpia asioita, minkä voit tehdä.

Kuten selvästi edellistä esimerkeistä voit nähdä, niin voit parantaa terveyttäsi radikaalisti yksinkertaisesti poistamalla dieetistäsi virvoitusjuomat (radically improve your health simply by cutting soda out of your diet).

Korvaa sitten nämä juomat ja muut sokerijuomat puhtaalla luonnon vedellä.

Mikään ei voita vettä elimistösi tarpeiden palvelijana.

Jos todella luulet tarvitsevasti hiilihappoisia virvoitusjuomia, kokeile kuplivaa mineraalivettä lime- tai sitruuna-tilkan kanssa.

Parasta olisi varmistaa veden puhtaus on suodattaa oma vetesi kotona. Neuvon vakavasti välttämään suodattamatonta hanavettä, koska kloori ja fluori (fluoride)(joita on lisätty useimpiin vesijohtovesiin USAssa) ovat myrkyllisiä kemikaaleja, joita ei saisi käyttää suuria määriä.

Kuinka hoitaa vierotusoireita

Jos taistelet virvoitusjuoma-addiktiota vastaan, (muista, että sokeri aiheuttaa itse asiassa paljon pahemmat vierotusoireet kuin kokaiini (more addictive than cocaine!) suosittelen, että harkitset  Turbo Tapping `a yksinkertaisena mutta hyvin tehokkaana keinona pääsemään irti tästä tuhoisasta tavasta.

Turbo Tapping on yksinkertainen ja hieno Emotional Freedom Technique/Meridian Tapping Technique, tekniikka (EFT-kirja on suomennettunakin, suom.huom.), joka soveltuu tähän liittyvien monien näkökulmien ratkaisemiseen lyhyessä ajassa.

Linkkejä, tri Mercolan sivuilta:

  Sugary Sweet Drinks Bring on Chronic Disease Later in Life       “


                                                          * * * * * 

 http://medianvahtikoira.blogspot.fi/2012/02/glukoosi-fruktoosisiirappi-paholaisen.html

Huonon maineensa takia Fruktoosisiirapin HFCS (= High Fructose Corn syrup) nimi on vaihdettu tuotteisiin:  
"Aiemmin esim. Fazer kiisti HFCS:n käytön; viime viikolla ei enää sitä tehnyt. Huonon maineensa takia, nimi on nyt USAssa vaihdettu. Uusi nimi "Natural Sweetener"1 kommentti:

  1. Hyvä artikkeli suomeksi löytyy:

    http://www.magneettimedia.com/glukoosi-fruktoosisiirappi-aiheuttaa-samanlaista-riippuvuutta-kuin-kokaiini/

    VastaaPoista