torstai 7. elokuuta 2014

Propyleeniglykoli E 1520 elintarvikkeissa

Teollisuuden käyttämää liuotinta jäätelössä, jäädytetyssä jogurtissa, kaljassa ja juustossa    


Traditionaalisen jäänestoaineen perustana on tappava etyleeniglykoli. Sen sukulainen, propyleeniglykoli, on käytössä niin sanottujen ´turvallisempien´ jäänestoaineiden valmistuksessa ihmisille, jotka eivät halua vahingossa myrkyttää lemmikkejään tai ympäristön villieläimiä. 

Tämä kirkas, hieman siirappimainen neste (huoneen lämmössä) ei ole ainoastaan käytössä autojen, lentokoneiden ja veneiden  pakkasnesteinä ja jäänestoaineena ... sitä käytetään myös polyesteriyhdisteiden valmistukseen ja liuottimena maali- ja muoviteollisuuksissa.[i]

Propyleeniglykolia on myöskin elintarvikkeissa, sellaisissa tuotteissa, joita sinulla on todennäköisesti tälläkin hetkellä pakastimessasi ... jäätelössä, pakastetussa jogurtissa, ja jopa kaljassa, eli tavallisissa elintarvikkeissa on tätä synteettistä kemikaalia. Vaikka USAn Food and Drug Administration (FDA) luokittelee propyleeniglykolin " yleisesti turvalliseksi ja harmittomaksi" (GRAS-luokituksessa), se on mahdollisesti syöpää aiheuttava ja luokiteltu " luultavasti myrkylliseksi sekä haitalliseksi " Kanadan  Environment Canada’s Domestic Substance List- luokittelussa.[ii]

Kun sitä käytetään henkilökohtaisissa hygieniatuotteissa ( toinen monista propyleeniglykolin käyttötavoista), tämä aine linkittyy ihoallergioihin ja ihon ärsyyntymiseen niinkin alhaisessa konsentraatiossa kuin 2%. .[iii]

Palataan vielä ruokaan … saatat ihmetellä, miksi jäänestokemikaali on yleisesti käytössä jäätelössä ....

Oletko koskaan tehnyt kotitekoista jäätelöä?

Kysyn tätä siksi, että jos olet tehnyt, tiedät, että se muuttuu kivenkovaksi kakuksi pakastimessa. Sen pitää antaa olla pöydällä jonkin aikaa ennenkuin sitä voi ollenkaan käsitellä, koska ei ole muuta keinoa käsitellä sitä suoraan pakastimesta. Se on aivan liian kovaa. 

Kaupassa myytävä jäätelö on toisaalta aivan toinen tarina. Sitä on paljon helpompi lusikoida kulhollinen jopa suoraan pakastimesta. Mukavaa? Kyllä, mutta myöskin hieman hämmentävää, kun huomaat tämän olevan jäänestoaine propyleeniglykolin ansiota.[iv] Kuten raportoidaan linkissä:[v]
“Jäätymistä estävät proteiinit ovat välttämättömiä elintarviketeollisuudessa, erityisesti sellaisissa tuotteissa  kuten vähärasvaisissa jäätelöissä ja pakastetuissa jogurteissa. Yleensä näissä tuotteissä rasva korvataan vedellä, joka kiinteytyy kylmässä. Sekoittamalla jäätelöön jäänestoproteiineja estetään näiden elintarvikkeiden muuttuminen suuriksi jäämöhkäleiksi.”

Propyleeniglykolia on kaljassasi, juustossa, salaattikastikkeessa jne.

Propyleeniglukolilla on itseasiassa monia käyttömahdollisuuksia elintarviketeollisuudessa näiden pakastettujen tarvikkeiden lisäksi. Tässä lyhyt luettelo usein käytetyistä tuotteista:[vi]
  • Säilyttää tuotteiden kosteuden ja estää niiden kuivumisen (kosteuden säilyttäjä) ..käytetään purukumeissa, pikkuleivissä, karamelleissa ja koirien pureskeltavissä ruuissa.
  • Muodostaa kalvon öljyihin ja estää kokkareiden muodostumisen (dispersanttina tai emulgoijana) ... käytetään virvoitusjuomissa. 
  • Auttaa aromien ja väriaineiden leviämistä koko tuotteeseen (kuljetusaineena) ... käytetään kakuissa, kekseissä ja makeisissa.
  • Stabiloi oluessa, salaattikastikkeissa, pikkuleipä- ja kakkutaikinoissa olevia ainesosia .
  • Parantaa haluttua rakennetta (suurustusaine) ... käytetään prosessoiduissa juustoissa ja jogurteissa.
Jos olet oluen juoja, sinua saattaa kiinnostaa tietää, että propyleeniglykolia käytetään usein kuohumista stabiloivana aineena pitämään oluesi pitempään vaahtoavana ja kermaisena. Customized Brewing Solutions (CBS) toteaa:[vii]
“STABILFOAM [propyleeniglykoli alginaatti] parantaa  oluen vaahdon tiiviyttä ja määrää... Oluen kermaisempi ja pysyvämpi vaahto STABILFOAM´illa on pitkäikäinen ja se on vastustuskykyinen hajoamiselle ravintorasvoissa, saippuoissa tai kosmetiikassa. … Oluen käsittely STABILFOAM´illa muodostaa houkuttelevan, valkoisen ja pitkäaikaisen terästyksen juomalle lasiin, kun sitä tarjoillaan.”
Entäs sitten, mitkä ovat propyleeniglykolin käytön riskit?  Kukaan ei itseasiassa tiedä. Rehellisesti sanottuna tämän lisäaineen ei ole havaittu omaavan niin myrkyllistä vaikutusta kuin useaiden muitten   –  kuten osittain hydrattujen kasvisöljyjen, BHA´n, sekä karamellivärien ( partially hydrogenated vegetable oils, BHA, and caramel coloring ).  The Environmental Working Group ( ympäristöasiain työryhmä) pitää sitä sattuma-asteena 3.,  asteikolla 1-10, joka tarkoittaa "keskinkertaista" riskiä.[viii]

Haluatko sittenkään käyttää synteettistä lisäainetta, jota myydään teollisena jäätymisen estoaineena,  kermajäätelössäsi  tai oluttuopissasi? Etkö mieluummin tahtoisi tietää, että kermaisa vaahto oluessasi on laadun ja tuotteen paremmuuden takeena .... eikä vain synteettisen kepulikonstin tuloksena ?

Propyleeniglykolin käyttö on vain eräs esimerkki lukuisista keinotekoisista, synteettisistä, lisäaineista, joita käytetään elintarvikkeissa processed foods, ja on vaikeaa saada rajoitettua niiden käyttöä dieetissämme.   Jotta tämän  voisi tehdä, on palattava perusruokiin. Pyri eroon teollisista elintarvikkeista tuoreisiin käsittelemättömiin ruokiin, ja jos tosiaankin haluat jäätelöä tai pakastettua  jogurttia, valmista ne itse kotona.  Se on parasta ... ja maistuu parmmalta ( ja samaa voi sanoa todeksi myös oluesta ... )

Onko sinulla kipuja? Tarkista 5 vaarallisinta kipulääkettä:  Do You Have Pain? Check Out The 5 Most Dangerous Pain Medications

1 kommentti:

  1. 8 kaljaa, joiden juominen kannattaa lopettaa heti:

    http://worldtruth.tv/8-beers-that-you-should-stop-drinking-immediately/

    Uskomattomat lisäaineet kaljassa:
    http://foodbabe.com/2013/07/17/the-shocking-ingredients-in-beer/

    VastaaPoista